Studiu: Unul din trei copii suferă de miopie!

Publicat: 26 sept. 2024, 07:50, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Studiu: Unul din trei copii suferă de miopie!
miopie copii studiu

Vederea copiilor se înrăutățește în mod constant: unul din trei copii suferă de miopie sau este incapabil să vadă clar la distanță, sugerează o analiză globală.

Cercetătorii spun că blocarea  în perioada pandemiei Covid a avut un impact negativ asupra vederii, deoarece copiii au petrecut mai mult timp în fața ecranelor și mai puțin timp în aer liber.

Este avertismentul unui studiu realizat de cercetătorii din cadrul Facultății de Sănătate Publică a Universității Sun Yat-Sen din China și publicat în cel mai recent număr al British Journal of Ophthalmology.

Studiul s-a bazat pe analizarea a 276 de cercetări în care sunt incluși circa cinci milioane de copii și adolescenți din 50 de țări din întreaga lume. Autorii au descoperit o creștere graduală a prevalenței cazurilor de miopie de la circa 24%, în 1990, la peste 35%, în 2023,

În plus, această prevalență este așteptat să crească suplimentar, depășind 36%, în 2040, și 39%, în 2050.

Până în 2050, miopia ar putea afecta mai mult de jumătate dintre adolescenții din întreaga lume, avertizează acest studiu.

Fetele și femeile tinere  sunt mai expuse comparativ cu băieții și bărbații tineri, deoarece ele tind să aibă mai puține activități în aer liber la școală și acasă, pe măsură ce cresc, sugerează studiul. Potrivit acestui studiu, cea mai ridicată prevalența miopiei este în Japonia – circa 85% – și cea mai scăzută, în Paraguay – 0,84%.

Factori de risc

Miopia este un viciu de refracție care afectează vederea la distanță.

Principalii factori de risc care determină această creștere graduală a prevalenței miopiei sunt:

  • Istoricul familial: copii cu unul sau ambii părinți cu miopie au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta această boală;
  • Scăderea activităților în aer liber;
  • Creșterea timpului petrecut în fața ecranelor.

Pentru a reduce riscul de miopie, specialiștii recomandă:

  • Regula ”20-20-20”. Acest exercițiu presupune să privești 20 de secunde la o distanță de 20 de pași de tine, la fiecare 20 de minute de lucru la calculator sau cu obiecte care se află în apropierea ta. Astfel, mușchii oculari se relaxează.
  • Clipitul este un exercițiu care are rolul de a menține ochii umezi. Când privești mult timp la  distanță mică, clipești mai rar și pot apărea uscăciunea oculară și disconfortul.