Ce pensie are Traian Băsescu: „Am vorbit despre pensia mea mică, dar să nu credeți că sunt un om sărac”
Traian Băsescu a dezvăluit în cadrul unei intervenții televizate ce pensie încasează lunar. După 55 de ani de muncă, dintre care 12 pe nave petroliere, cu grad de risc ridicat, cu grupa I si a II-a de muncă, fostul președinte al României a ieșit la pensie în 2015 cu suma de 2.980 de lei, care a fost indexată anual de atunci. Fostul șef de stat a subliniat că nu beneficiază de alte pensii speciale, precum cele de fost deputat, senator, primar sau președinte.
De asemenea, începând din februarie anul viitor Traian Băsescu a declarat că va primi o pensie de 1.500 de euro din partea Parlamentului European. Cu toate acestea, fostul președinte a recunsocutcă în urma deciziei privind colaborarea sa cu Securitatea, a pierdut indemnizația de fost șef al statului și locuința de la stat. În context, Băsescu a spus că, deși pensia sa nu este mare, nu se consideră un om sărac. El a comentat ironic în legătură cu pierderea beneficiilor, spunând că statul poate păstra casa și indemnizația.
„Am 55 de ani de muncă, din care 12 pe nave petroliere, cu grad de risc ridicat, cu grupa I si a II-a de muncă. N-am indemnizație de șef de stat. Eu am iești cu o pensie de 2.980 de lei în 2015. De atunci s-a indexat an de an. Nu am nicio altă pensie. Voi primi începând cu februarie anul viitor o pensie de 1.500 de euro de la Parlamentul European. Nu am nici pensie de fost deputat și senator, nici pensie de fost primar, nici indemnizație de fost președinte”, a declarat Traian Băsescu pentru Realitatea.
Fostul preşedinte al României a recunoscut că a pierdut indemnizația de fost șef al statului ca urmare a decizie de colaborare cu Securitatea ca poliție politică. „Am vorbit despre pensia mea mică, dar să nu credeți că sunt un om sărac. Mi-au luat indemnizația de președinte, să le fie de bine, casa nu era a mea, era a statului, să o țină la ei!”, a mai spus Traian Băsescu.
Citește și: Ce pensie are Ilie Năstase după recalculare. Suma este una rușinoasă: „Înseamnă că atât merit”
Conform Legii nr. 406/2001, un fost președinte de stat are dreptul, pentru tot restul vieții, la:
Cu toate acestea, potrivit modificărilor aduse la lege în octombrie 2021, nu beneficiază de toate acestea persoana despre care s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securității sau de colaborator al acesteia.