Putin adaptează doctrina nucleară a Rusiei: spaima imensă de înfrângere

Publicat: 26 sept. 2024, 07:02, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Putin adaptează doctrina nucleară a Rusiei: spaima imensă de înfrângere
Putin și spaima imensă de înfrângere - foto Reuters

Vladimir Putin a propus recent o schimbare semnificativă a doctrinei nucleare a Rusiei, într-o mișcare care atrage atenția comunității internaționale. Liderul rus sugerează că Rusia ar putea considera orice atac convențional din partea unui stat ne-nuclear, dar susținut de o putere nucleară, ca fiind un „atac comun”, justificând astfel un posibil răspuns nuclear. Această schimbare se conturează într-un context în care sprijinul occidental pentru Ucraina continuă să crească, ceea ce alimentează tensiunile.

Ce semnifică noua propunere?

Propunerea lui Putin introduce o nuanță periculoasă în conflictul actual dintre Rusia și Ucraina. Dacă un stat ne-nuclear, precum Ucraina, ar lansa atacuri convenționale asupra Rusiei, susținut de state nucleare precum SUA, Rusia ar putea interpreta acest lucru drept un atac coordonat, deschizând calea pentru un răspuns nuclear. Aceasta reprezintă o extindere semnificativă a scenariilor în care Rusia ar putea folosi arme nucleare, un concept cunoscut sub denumirea de „escaladare pentru de-escaladare”.

O strategie de intimidare sau un semn de slăbiciune?

De-a lungul conflictului din Ucraina, Putin a recurs în repetate rânduri la amenințări nucleare, însă acestea au fost deseori văzute ca o tactică de intimidare. Pe măsură ce armata ucraineană înregistrează progrese, iar presiunile interne și externe asupra Kremlinului cresc, această strategie poate fi percepută ca o reacție disperată la realitatea militară de pe teren. Criticii susțin că amenințările repetate ale Rusiei privind folosirea armelor nucleare nu au ca scop decât să descurajeze sprijinul internațional pentru Kiev.

Răspunsul Ucrainei și al comunității internaționale

Ucraina a reacționat rapid la noile declarații ale lui Putin, acuzând Rusia de „șantaj nuclear”. Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale a Ucrainei, a subliniat că Rusia nu mai are altceva decât aceste amenințări pentru a intimida Occidentul. De asemenea, chiar și aliații Rusiei, precum China, au cerut calm și moderație, semnalând că utilizarea armelor nucleare nu este o soluție acceptabilă.

Tactică nucleară vs. descurajare strategică

Armele nucleare tactice, la care Putin a făcut referire, sunt mai mici și proiectate pentru a distruge ținte limitate fără a provoca un dezastru global. Însă orice utilizare a acestora ar escalada rapid conflictul, ducând la un „schimb de atacuri nucleare” care ar putea avea consecințe devastatoare. Conceptul de deterență (descurajare) s-a bazat, încă din perioada Războiului Rece, pe ideea că un atac nuclear ar duce la distrugere reciproc asigurată. Putin, însă, pare să contureze o nouă abordare, în care escaladarea nucleară ar fi o metodă de evitare a unei înfrângeri convenționale.

Spaima imensă de înfrângere și de umilință…

Modificările propuse de Putin la doctrina nucleară a Rusiei reflectă presiunea tot mai mare sub care se află Kremlinul, în contextul sprijinului tot mai extins pe care Ucraina îl primește din Occident. Deși amenințările nucleare sunt văzute de mulți ca simple tactici de intimidare, nu pot fi ignorate implicațiile lor asupra stabilității globale. Rămâne de văzut dacă aceste amenințări vor continua să fie doar vorbe goale sau dacă escaladarea va lua o direcție periculoasă pentru întreaga lume.