Liberalii îl trimit pe Marcel Boloș la BNR

Publicat: 26 sept. 2024, 08:21, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Liberalii îl trimit pe Marcel Boloș la BNR
Marcel Boloș, anunț important pentru români. Care este noua categorie de pensii ce scapă de impozitare

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, este vizat pentru o poziție în Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), conform unor surse din sectorul bancar, citate de Profit.ro. Această numire ar putea fi susținută de unii lideri ai Partidului Național Liberal (PNL), deși Boloș a fost contestat în cadrul formațiunii din cauza impactului electoral al măsurilor economice pe care le-a implementat în mandatul său.

Decizia de a-l propune pe Boloș la BNR vine într-un moment delicat pentru PNL, care se confruntă cu nemulțumiri interne și necesitatea unei strategii pentru a-și consolida pozițiile în instituțiile-cheie. În prezent, PNL deține mai multe funcții în conducerea BNR, dar este puțin probabil ca aceiași reprezentanți să-și păstreze mandatele.

Un alt nume vehiculat pentru conducerea BNR este Cosmin Marinescu, consilier economic al președintelui Klaus Iohannis. Marinescu este favoritul pentru a prelua funcția de viceguvernator al BNR, funcție ocupată anterior de liberalul Eugen Nicolăescu în ultimele două mandate.

Pe de altă parte, la conducerea BNR, Mugur Isărescu, guvernatorul cel mai longeviv din lume, își va continua mandatul. Acesta ocupă funcția, cu o scurtă pauză, din 1990 și a împlinit 75 de ani în luna august.

Structura conducerii BNR se stabilește conform unui algoritm politic. PSD deține două poziții de conducere (prim-viceguvernator și viceguvernator) și una de membru neexecutiv, iar PNL are dreptul la o poziție de viceguvernator și două posturi neexecutive. UDMR și USR au primit, de asemenea, câte o poziție neexecutivă în CA.

În PSD, au fost vehiculate numele lui Leonardo Badea pentru poziția de prim-viceguvernator, Florin Georgescu ca viceguvernator și Aura Socol pentru un post de membru neexecutiv. Aceste numiri urmează să fie oficializate în viitorul apropiat, în urma negocierilor politice care se desfășoară în culisele puterii.