Suprasubscriere mamut pe acțiunile FP, la Bursa de Valori București. BET, pe verde, în creștere

Publicat: 26 sept. 2024, 11:11, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Suprasubscriere mamut pe acțiunile FP, la Bursa de Valori București. BET, pe verde, în creștere

Investitorii Fondul Proprietatea (FP) au subscris de aproape șapte ori oferta de rascumpărare de acțiuni derulată de Fondul Proprietatea, la Bursa de Valori București (BVB), în perioada 11 – 25 septembrie.

Subscrierile totale au fost de 1,84 miliarde de acţiuni, respectiv 1,75 milioane de titluri tranzacţionate la BVB, în timp ce aproape 92,5 milioane de acţiuni au fost subscrise sub formă de Certificate Globale de Depozit (GDR-uri) având la bază acţiuni FP, listate la Londra, la un preţ în dolari americani echivalent cu 33,11 lei pentru un GDR. Astfel, FP şi-a răscumpărat 269 milioane de acţiuni – 255,5 milioane de titluri listate la BVB şi aproape 13,5 milioane de acţiuni sub formă de GDR-uri, reiese din notificarea administratorului Franklin Templeton publicată pe site-ul BVB.

Joi, la 60 de minute după deschiderea pieței, indicii aveau evolutii mixte, cu principalul indice BET în creștere nesemnificativă, cu 0,01 l sută, până la 17.692,56 puncte.

Rulajul era de 4.634.135,27 lei (931.334,71 euro), la un volum de 2.206.754 de cereri și oferte.

Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, nu avea tranzacții.

Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe plus, cu 0,04 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK crescuse cu 0,13 la sută.

Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 0,22 la sută.

Indicele BET FI al societăților de investiții financiare, care era pe plus cu 0,47 la sută.

Noul indice bursier BET-EF era, de asemenea, în minus cu 0,88 la sută.

Prin operaţiunea de piaţă, Fondul Proprietatea a ţintit răscumpărarea a 269 milioane de acţiuni proprii (atât titluri tranzacţionate la BVB cât şi GDR-uri la Londra), echivalentul a 7,5% din capitalul social al FP. Oferta a atras interesul investitorilor, având un indice de alocare de alocare de 0,14574 ceea ce înseamnă, că la 1.000 de acţiuni oferite spre răscumpărare vor fi alocate 145 la preţul preferenţial. Operaţiunea a fost derulată la preţul de 0,6622 lei, cu circa 70% peste cotaţia curentă din piaţă a acţiunilor FP.

Achiziţiile fac parte din programul de răscumpărare aprobat de acţionarii FP în luna februarie a 2024, prin care s-a dat undă verde achiziţionării pe perioada acestui an a cel mult un miliard de acţiuni proprii (sub formă de titluri listate la BVB sau GDR-uri listate la bursa de la Londra), la preţuri cuprinse între 0,2 lei pe unitate şi 1 leu pe unitate (pentru titlurile listate la BVB).

Ministerul Finanţelor, care, la finele lunii august, controla aproape 11% din drepturile de vot ale FP, doreşte ca administratorul Franklin Templeton să nu mai poată realiza răscumpărări de acţiuni proprii şi conservarea portofoliului actual al FP, adică fondul să nu vândă din deţineri, puncte ce au fost introduse pe ordinea de zi a adunării acţionarilor FP de la finele acestei săptămâni. În justificarea solicitărilor, Finanţele susţin că măsurile sunt necesare pentru stabilirea noii potitici investiţionale a Fondului Proprietatea, ţinând cont de interesele acţionarilor în ansamblu pentru îndeplinirea pe termen lung a mandatului de investiţii al FP.