Cinci zile de detoxifiere digitală: cheia pentru sănătatea copiilor! Mirela Horumbă: ”Dar cele cinci zile nu sunt despre copil, ci doar despre noi, adulții”

Publicat: 26 sept. 2024, 17:01, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Exclusiv
Cinci zile de detoxifiere digitală: cheia pentru sănătatea copiilor! Mirela Horumbă: ”Dar cele cinci zile nu sunt despre copil, ci doar despre noi, adulții”

Dependența copiilor de ecrane este un fenomen alarmant, dar ”detoxifierea” este posibilă în aproximativ cinci zile, cu condiția ca ambii părinți să fie categorici, spune psihologul Mirela Horumbă.

Rezultate şcolare slabe, depresie, anxietate

27% dintre copii afirmă că, într-o zi obișnuită de școală, petrec peste 6 ore online sau își verifică constant dispozitivul de pe care navighează, evidențiază un studiu realizat de organizația ”Salvați copiii”. Cele mai populare rețele de socializare în rândul copiilor sunt:

  • Facebook (95,9%)
  • Youtube (90,5%)
  • Instagram (81,4%)

Potrivit aceluiași studiu,  40% dintre copii spun că se întâmplă foarte des sau destul de des să navigheze fără un scop anume, 31% că au petrecut mai puțin timp cu familia sau făcând lucruri pentru școală pentru a naviga pe Internet și 28% că au încercat fără succes să petreacă mai puțin timp online. Aproape 13% dintre copii afirmă că s-a întâmplat cu o frecvență ridicată să nu mănânce sau să nu doarmă pentru a fi online și 23% că nu s-au simțit în largul lor când nu au putut sta pe Internet.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează asupra legăturii  între statul pe rețelele sociale și rezultate şcolare slabe, la care se adaugă depresia și anxietatea. Este concluzia unui studiu al OMS care a analizat comportamentul adolescenților între 11 și 15 ani, din 44 de țări. Rezultatul: în țara noastră, 28% dintre copiii între 11 și 15 ani stau peste 8 ore pe rețelele sociale, în timp ce media globală este de circa 11%.

Ecranele nu mai sunt prieteni: cum să ajutăm copiii să se deconecteze

În legătură cu aceste divice-uri, recent Marian Hurducaș expert digital, avertiza la ProTv: ”Ele sunt făcute din capul locului să dea dependență. Și ăsta nu este un secret. Acum câțiva ani de zile a ieșit la iveală faptul că Facebook, spre exemplu, are algoritmul făcut să dea dependență. Efectiv, acțiunea de scroll îți dă dependență pentru că la fiecare scroll mai primești un shot de dopamină”.

Autoritatea părinților

Marea capcană a acestor divice-uri este că pun la dispoziție o lume ușoară , frumoasă, în care totul este posibil, dar care îți fură timpul, dar mai ales abilitățile socio-emoționale: empatie, concentrare, atenție etc

Referitor la acest fenomen, psihologul Mirela Horumbă face apel la autoritatea părinților. ”Regulile pe care le stabilim pentru folosirea acestor divice-uri sunt nenegociabile”.

Atenție! Un studiu arăta recent că la circa 14 ”te rog” ale copilului, părintele cedează. Or, regulile acestea nu trebuie negociate. Pentru asta părinții trebuie să fie fermi.

”Nevoile copilului trebuie să fie pe primul plan. Aceasta este o mare păcăleală : dacă nevoile tale ca părinte nu sunt împlinite este imposibil să împlinești 100% nevoile copilului tău. Nu spun că nevoile copilului nu contează. Exclus. Dar ca părintele  să fie acolo unde copilului are nevoie, este necesar ca noi ca părinți să avem nevoile noastre împlinite. Altcumva, vom transmite copiilor noștri nesiguranță, nemulțumurile noastre, frustrări, care se vor regăsi în felul în care interacționăm cu ei”, spune psihologul Mirela Horubmă pentru Puterea.

Părintelui i se cere să fie categoric și să procedeze cu tact. ”Dacă am face o contorizare a timpilor cât ne certăm cu copiii, cât le impunem să iasă de pe telefon, din fața ecranelor  etc., vom constata că sunt multe ore. Asta  înseamnă tensiuni între copii și părinți”, spune psihologul.

Reducerea timpului petrecut de copii în fața ecranelor la doar trei ore pe săptămână poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății mintale și comportamentului acestora.

Psihologul mai atrage atenția că părinții fac de multe ori în așa fel încât să nu-i supere pe copii pentru a fi iubiți de aceștia. Părintele se gândește că, dacă nu mai  este permisiv, ar putea pierde iubirea copilului. Și astfel, într-un fel, copilul îl manipulează pe părinte.

Și când copilul este pe punctul să înmoaie inima părintelui acesta e gata să cedeze . ”Dar trebuie să ne gândim dacă ceea ce facem acum îl ajută pe copil sau de fapt mă ajută pe mine ca părinte”, subliniază psihologul.

Cinci zile de detoxifiere digitală 

Potrivit psihologului Mirela Horumbă, cinci zile ar putea dura ”detoxifierea digitală” a copilului. Dar pentru succesul acestei operațiuni, importanți sunt părinții.

”Cinci zile durează detoxifierea digitală, timp în care părintele trebuie să fie acolo, cu copilul său. Și lucrurile se vor metamorfoza extraordinar. Dar cele cinci zile nu sunt despre copil. Cele cinci zile sunt doar despre noi, adulții”, spune psihologul.

În acest sens , ambii părinți trebuie să adopte o poziție comună. Important este ca părinții să acționeze ferm în aceeași direcție: nu unul să fie categoric cu copilul și celelălalt ”zâna cea bună” cu acesta.