Apele Române Siret, din nou voluntari în campania Let’s Do It, România!

Publicat: 26 sept. 2024, 15:38, de Ziarul Puterea, în Advertoriale , ? cititori
Apele Române Siret, din nou voluntari în campania Let’s Do It, România!
Apele Române Siret, din nou voluntari în campania Let’s Do It, România!

Alături de Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, echipa Administrației Bazinale de Apă Siret a participat sâmbătă, 21 septembrie, în cadrul campaniei Let’s Do It, România!, la o acțiune de igienizare a malului drept al râului Trotuș, în zona orașului Dărmănești, județul Bacău.

La acțiune au mai participat elevi voluntari de la școlile din Dărmănești, dar și reprezentanți ai altor instituții din județ. Peste 250 de saci cu deșeuri s-au strâns în câteva ore de muncă.

”Apele Române” au participat la fiecare din cele 11 ediții ale campaniei Let’s Do It, România!, una dintre cele mai mari inițiative de voluntariat dedicate curățeniei mediului înconjurător.

”Pentru noi, un mediu curat începe cu ape curate și considerăm că avem datoria morală de a ne arăta spiritul civic cu fiecare ocazie. Astăzi, o dată în plus, lansăm un apel cetățenilor să depoziteze deșeurile numai în spații special amenajate”, a declarat Relu Adam, directorul Administrației Bazinale de Apă Siret.

Prezența gunoaielor în cursurile de apă și în lacuri nu este rezultatul activităților de gospodărire a apelor, ci rezultatul lipsei de civilizație și de conștiință a semenilor noștri. Deși în statutul instituției nu este prevăzută în mod expres această atribuție, ”Apele Române” depun eforturi constante și susținute pentru curățarea malurilor și albiilor, activități ce presupun costuri foarte mari.

Pentru îmbunătățirea situației, este necesară o schimbare majoră în plan comportamental. Menținerea râurilor curate va putea fi realizată numai prin acțiuni de prevenire a depozitării necontrolate a deșeurilor, îmbunătățirea sistemului de colectare a deșeurilor la nivelul localităților prin servicii de salubrizare reale şi eficiente, implementarea colectării selective și acțiuni de educare și conștientizare publică.

Fiecare dintre noi are responsabilitatea de a contribui la protejarea mediului înconjurător. Responsabilitatea față de apă nu este doar a instituțiilor publice, a agenților economici sau a organizațiilor de mediu, ea este responsabilitatea noastră a tuturor!