Brăila: Digul Călmățui-Gropeni-Chiscani afectat de galeriile săpate de animale
Prefectura Brăila afirmă că, potrivit informațiilor pe care le deține, în digul Călmățui-Gropeni-Chiscani există zone afectate de galeriile săpate de animale în pământ, dar taluzul exterior nu este afectat
Prefectului județul Brăila a convocat, marți, 24 septembrie, ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cu factorii decidenți locali, pentru a analiza situația hidrologică a Dunării în contextul hidrometeorologic existent în țările în amonte de intrarea fluviului pe teritoriul României, unde cantități importante de precipitații au produs debite mari.
Cu această ocazie au fost analizate și măsurile necesare pregătirii, prevenirii și asigurării capacității de răspuns la riscurile generate de creșterea nivelului Dunării.
„Printre măsurile discutate se numără consolidarea zonelor identificate cu probleme de pe malul Dunării, pregătirea echipelor de intervenție în caz de urgență. De altfel, Instituția Prefectului – Județul Brăila a informat din timp unitățile administrativ teritoriale riverane de pe raza județului Brăila asupra măsurilor de precauție pe care trebuie să le adopte.
Reprezentanți din cadrul instituțiilor cu atribuții în situații de urgență au explicat că la acest moment, nu sunt raportate probleme majore și au dat asigurări că atenția se canalizează pe monitorizarea evoluției hidrologice a Dunării și a afluenților, pe monitorizarea digurilor și lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor pentru identificarea eventualelor puncte critice apărute, precum și pe mobilizarea resurselor necesare pentru a interveni rapid dacă situația o va impune.
Specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila au afirmat că pe digul Călmățui-Gropeni-Chiscani există zone afectate de galeriile de animale săpate în diguri, cu mențiunea că taluzul exterior nu este afectat. În acest context, SGA Brăila lucrează la punerea în siguranță prin completări mecanizate de terasamente pe raza UAT Gropeni, Chiscani, Stăncuța, Berteștii de Jos.
Conform estimărilor, de la intrarea în țară, unda de viitură ar putea ajunge la intrarea în județul Brăila în circa 7-10 zile, în funcție de debitul tranzitat. Cel mai mare debit înregistrat la Brăila în ultimii 20 de ani a fost de 15180 metri cubi/secundă, la nivel de 714 cm, în data de 6 iulie 2010, când situația a fost ținută sub control”, se arată într-un comunicat de presă.