Premieră mondială: Transplantul ambilor plămâni care salvează o pacientă cu cancer avansat
O intervenție medicală fără precedent a fost efectuată recent de chirurgii de la Northwestern Medicine din Chicago: transplant dublu pulmonar care salvază o pacientă cu cancer în stadiu avansat.
O pacientă cu cancer colorectal în stadiul 4, care s-a extins la plămâni, a beneficiat de un transplant dublu pulmonar. O săptămână mai târziu, ea a fost externată fără nicio urmă de cancer.
Această premieră mondială reprezintă o speranță uriașă pentru pacienții afectați de cancere cu metastaze, considerate adesea incurabile.
Pacienta, Amanda (Mandy) Wilk, 42 de ani, se luptă, din 2017, cu un cancer colorectal în stadiul 4 care, inițial, s-a extins la ficat. După diferite tratamente (o rezecție parțială de colon), chimioterapie, ablație de ficat și bilă, radioterapie hepatică), pacienta a primit o grefă de ficat de la fratele său mai mic, Adam, în 2020.
Dar șase luni, cancerul a revenit, de această dată la plămâni.
”Am luat legătura cu toate sistemele de sănătate din țară și toate mi-au spus că nu mai pot face nimic”, a declarat Mandy. ”Cred în viitor și nu voi accepta un Nu ca răspuns. Și atunci când m-am interesat în legătură cu programul DREAM al Northwestern Medicine, am fost încântată că medicii sunt pregătiți și dispuși să mă ajute să trăiesc”. Și așa, în 3 iunie anul acesta, Mandy a primit plămâni noi și a putut părăsi spitalul Northwestern Medicine o săptămână mai târziu , fără nicio urmă de cancer, în data de 10 iunie, când Mandy împlinea 42 de ani.
Intervenția de transplant pulmonar a durat de 7 ore. Chirurgii de la Northwestern Medicine au îndepărtat plămânii afectați de cancer fără a lăsa celulele canceroase să pătrundă în circulația sanguină și apoi au transplantat noii plămâni. După toate testele posibile (CT, tomografie cu emisie de pozitroni și analize moleculare ale ADN-ului malign din sângele pacientei) medicii nu au descoperit nicio urmă de cancer în corp.
Comparativ cu metoda convențională de transplant secvențial, noua metodă inovatoare implică plasarea pacientului sub bypass cardiac și pulmonar, extirparea cu precizie a celor doi plămâni bolnavi în același timp cu ganglionii limfatici și cu ”spălarea” căilor respiratorii și a cavității toracice pentru eliminarea cancerului. După care medicii transplantează noii plămâni, explică dr. Ankit Bharat, șeful serviciului de chirurgie toracică.
”Acești pacienți pot avea miliarde de celule canceroase în plămâni, deci noi trebuie să fim extrem de meticuloși pentru a nu lăsa nicio urmă de celulă care s-ar putea răspândi în cavitatea toracică sau să pătrundă în circulația sanguină a pacientului. Credem că această tehnică poate să reducă riscul de recidivă”, precizează dr. Bharat.
După opt ani de luptă contra cancerului, Mandy pare să fi pus punct tratamentului contra acestei boli. În prezent, ea nu are semne de cancer și nu are nevoie de un tratament suplimentar. Mai mult, Mandy se gândește să participe la un maraton.
S-a vindecat?
Evident se pune întrebarea dacă Mandy s-a vindecat. Desigur că suntem optimiști în privința viitorului său. Dar această chestiune trebuie abordată cu un optimism prudent, deoarece sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege rezultatele pe termen lung, au declarat autorii acestei premiere chirurgicale.
Considerată o performanță chirurgicală, ea a atras atenția experților medicali din întreaga lume, care salută această descoperire.
Acest transplant revoluționar ar putea schimba modul în care sunt tratați pacienții cu cancer metastatic. Până acum, transplantul era, în general, exclus pentru acești pacienți din cauza riscului ridicat de recidivă a cancerului. Dar, potrivit dr. Bharat, acest transplant ar putea deveni o opțiune viabilă pentru unii pacienți, cu condiția ca neoplasmul să fie limitat la un singur organ și alte forme de tratament să fi eșuat.
Deși această procedură nu este lipsită de riscuri,ea ar putea oferi o nouă șansă de supraviețuire pacienților cu cancer metastatic la plămâni. Cu toate acestea, experții sunt de acord că vor fi necesare mai multe cercetări și teste înainte ca această tehnică să poată fi adoptată pe scară largă.
Până acum, chirurgii au efectuat cu succes peste 40 de intervenții chirugicale de transplant pulmonar la pacienții cu cancer, în cadrul programului DREAM. Rezultatele pacienților incluși în acest program sunt urmărite într-un registru de cercetare.
„ Deși suntem încurajați de poveștile de succes precum cea a lui Mandy, este important să recunoaștem că este o procedură foarte specializată, care poate să nu fie potrivită pentru toți pacienții cu cancer metastatic”, a adăugat dr. Bharat. „ Evaluarea și selecția atentă sunt esențiale pentru a asigura cele mai bune rezultate posibile”.
În plus, monitorizarea pe termen lung va asigura succesul procedurii pentru acești pacienți selecționați foarte atemt. Și aceasta este o licărire de speranță pentru pacienții cu boli în stadii terminale.