Arafat sună adunarea. Jumătate de țară, mobilizată în fața unei noi viituri. Cinci județe, vizate de ploi abundente

Publicat: 27 sept. 2024, 06:55, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Arafat sună adunarea. Jumătate de țară, mobilizată în fața unei noi viituri. Cinci județe, vizate de ploi abundente
Arafat sună adunarea. Jumătate de țară, mobilizată în fața unei noi viituri. Cinci județe, vizate de ploi abundente

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat aseară că s-a luat decizia mobilizării unor forțe suplimentare în județele vizate de precipitații abundente. Autoritățile trebuie să fie mobilizate și să asigure permanența. Decizia s-a luat în ședința operativă convocată de premierul Marcel Ciolacu pentru stabilirea măsurilor de protecție a populației, în contextul avertizărilor meteorologice, la care au mai participat directorul general ANM, Elena Mateescu, și directorul general al Administrației Naționale Apele Române, Sorin Lucaci.

Arafat sună adunarea! Șeful DSU a ieșit în față și a anunțat măsurile care trebuie și vor fi luate în caz de ploi abundente, în zonele în care există risc de inundații. ANM va emite, vineri, o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, fiind aşteptate manifestări de instabilitate atmosferică. Cinci județe sunt vizate de precipitații abundente, motiv pentru care au fost mobilizate forțe de intervenție din aproape jumătate de țară.

După ședința operativă, Raed Arafat a precizat că autoritățile locale au obligația să identifice persoanele vulnerabile, în caz de inundații, iar informațiile trebuie comunicate tuturor factorilor de decizie. De asemenea, trebuie asigurată permanența în orice localitate. 

Forțe impresionante de ordine sunt încă mobilizate la Galați

În acest sens, s-a luat decizia de ieri deja şi ordinul este pregătit şi a fost transmis în ţară, de mobilizare a unor forţe suplimentare către unele judeţe. Şi anume, forţele urmează să fie mobilizate din Alba, Arad, Bacău, Bihor, Buzău, Cluj, Covasna, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Neamţ, către Olt se vor mobiliza unele forțe, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vaslui, Vrancea şi Bucureşti, către judeţele care noi le luăm că sunt judeţe cu risc, adică Dolj, Giurgiu, Mehedinţi, Olt şi Teleorman (…)

Vă reamintesc că mai avem mobilizate o mie de pompieri, forţa de la Ministerul Apărării de 200 de militari, plus de la Jandarmerie şi Poliţie, încă la Galaţi, care activează. Iar schimbul celor de o mie se va întâmpla mâine dimineaţă, pentru încă o tură. Aşa că, la acest moment, ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către judeţele în care ne aşteptam să fie probleme. Mâine (astăzi – n.r.) vom ajusta măsurile noastre pe baza informaţiilor care le vom primi de la ANM, deci informaţiile actualizate“, a anunțat Raed Arafat. 

Directorul ANM: Sunt așteptate precipitații de 60-80, posibil chiar 90 de litri pe metru pătrat

Directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu, a spus la rândul ei că cele mai mari cantităţi de precipitaţii, de peste 60 de litri pe metru pătrat, sunt aşteptate în Oltenia, Muntenia, Carpaţii Meridionali şi de Curbură. Temperaturile vor scădea brusc de la 34 de grade la 15 grade, în regiunile intracarpatice.

Administraţia Naţională de Meteorologie, pe baza următoarelor date din această noapte, de la ora 00.00 şi de mâine dimineaţă, de la ora 06.00-10.00, în cadrul Consiliului de Prognoză, va emite o alertă meteorologică generală, la început pentru partea de vest, nord-vest a ţării, mă refer aici la Banat, Crişana, Maramureş şi vestul Transilvaniei (…) Cele mai mari cantităţi, de 60-80 de litri pe metru pătrat, posibil peste 90 de litri pe metru pătrat, le aşteptăm, aşa cum arată datele de azi, în Oltenia, în Muntenia, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură.

Cu siguranţă, mâine dimineaţă (vineri – n.r.), în funcţie de ultimele informaţii, vom interveni conform datelor, astfel încât dacă există o probabilitate foarte mare de a avea cantităţi care să depăşească pe secvenţe scurte de timp sau prin acumulare în ultimele 24 de ore, valori de peste 100 de litri pe metru pătrat, fie să dublăm avertizarea generală de avertizări meteorologice de Cod roşu de tip nowcasting, fie un Cod Roşu de la început dacă aria în care anticipăm aceste cantităţi este una destul de extinsă şi mă refer aici la zone din Oltenia şi Muntenia în mod deosebit şi zona Carpaţilor Meridionali şi de Curbură“, a transmis directorul ANM.