Cum sunt păcăliți pensionarii cu cadouri fantomă. Brutarul familiei Ceaușescu a rămas fără agoniseala de-o viață!

Publicat: 27 sept. 2024, 07:25, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Cum sunt păcăliți pensionarii cu cadouri fantomă. Brutarul familiei Ceaușescu a rămas fără agoniseala de-o viață!
Cum sunt păcăliți pensionarii cu cadouri fantomă. Brutarul familiei Ceaușescu a rămas fără agoniseala de-o viață

Metoda cadourilor fantomă, primite în urma unui simplu click, a devenit păcăleala perfectă. Tot mai mulți pensionari cad în plasa hackerilor care le promit fel de fel de promoții, cadouri, ba chiar și investiții în firme cu capital de stat. La final, rămân fără banii din conturi, pentru mulți agoniseala de-o viață.

Cum sunt păcăliți pensionarii cu cadouri fantomă. Costel Eva, un pensionar din județul Argeș, fost brutar al familiei Ceaușescu, a rămas fără banii strânși o viață. „Erau banii de înmormântare, banii de bătrânețe“, spus, pentru Antena 3 CNN, Costel Eva, pensionarul care a devenit victima escrocilor. Nu și-a imaginat niciodată că va pierde totul cu un singur click pe un link fantomă.

Sunt banii de înmormântare, banii de bătrâneţe. Alţi bani nu mai am. Eu am lucrat cinstit. Banii sunt din muncă cinstită. Am lucrat în panificaţie. Familia Ceauşescu mânca pâine de unde lucram eu, eu răspundeam de ea“, spune pensionarul. Acum este plimbat de la secție de poliție la alta, în speranța că-și va recupera banii.

Pensionarii, păcăliți cu cadouri fantomă. Cum începe totul

Nu am putut efectua livrarea coletului dumneavoastră, aşa începe mesajul care este transmis către utilizatorii cartelelor prepay. După ce au captat atenția potențialelor victime, infractorii cibernetici atașează și un link. Odată accesat, oamenii sunt victime sigure. Acolo se solicită achitarea unei taxe de 10 lei pentru reexpedierea pachetului, iar când datele sunt introduse din contul bancar este retrasă automat suma de 530 euro.

Potrivit datelor, numai în anul 2023 s-au înregistrat peste 5.000 de plângeri depuse de persoane care ar fi fost păcălite de hackeri, numărul fiind în creștere față de 2022. Pe lângă aceste reclamații, sunt și persoane care aleg să nu sesizeze poliția și să accepte paguba. Cei care cad în plasa hackerilor riscă să rămână pentru totdeauna fără bani. Acțiunile infractorilor sunt bine criptate și foarte greu de urmărit de către anchetatori.

Nu avem până acum suficiente elemente ce țin de logistică pentru a putea identifica în timp real astfel de autori și pentru a reuși să-i tragem la răspundere“, a spus Dan Salteleschi, vicepreşedinte Sindicatul Poliţiştilor, potrivit sursei citate. Mai trebuie spus că niciodată banca, operatorul de telefonie mobilă, furnizorii de electricitate, cablu sau internet nu vă vor cere datele personale sub forma unor mesaje scrise sau email-uri, așa că de fiecare dată când vedeți un astfel de mesaj nu acționați.