Credit pentru credit! CJ Dolj, împrumut de 26 de milioane de euro la final de mandat

Publicat: 27 sept. 2024, 09:20, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Credit pentru credit! CJ Dolj, împrumut de 26 de milioane de euro la final de mandat
Credit pentru credit! CJ Dolj, împrumut de 26 de milioane de euro la final de mandat

Ultima ședință ordinară a Consiliului Județean (CJ) Dolj în actuala componență (mandatul 2020 – 2024) s-a derulat în cadru festiv, în Sala Oglinzilor de la Muzeului de Artă din Craiova. Vechea legislatură, cum este considerată de acum încolo, și-a încheiat madatul cu aprobarea unui împrumut de 129.550.000 de lei. Banii sunt pentru refinanțarea unui credit și pentru asiguarea cofinanțării unor investiții.

CJ Dolj, împrumut de 26 de milioane de euro la final de mandat. Consiliul Județean Dolj s-a întrunit, joi, pentru ultima dată în componența actuală. De luna viitoare, forul legislativ al Doljului va avea o nouă componență, rezultată în urma alegerilor locale din 9 iunie. Prilej pentru consilierii județeni de se întâlni într-un cadru festiv, la această ultimă ședință. Printre proiectele de pe ordinea de zi votate în unanimitate s-a aflat și cel pentru contractarea unei/unor finanțări rambursabile interne, în valoare de până la 129.550.000 lei, cu o maturitate de 15 de ani. 

Credit pentru credit! CJ Dolj, împrumut de 26 de milioane de euro la final de mandat

Concret, CJ Dolj își deschide o linie de credit pentru a achita un alt împrumut și pentru a avea la dispoziție sumele necesare cofinanțării unor viitoare investiții. Pe principiul credit pentru credit, județul Dolj va trage din cei 26 de milioane de euro pentru refinanțarea împrumutului intern contractat de la Libra Internet Bank în 2023 (până la 49.550.000 lei), dar și pentru refinanțarea și cofinanțarea unor investiții (o estimare de până la 80.000.000 lei).

CJ Dolj, împrumut de 26 de milioane de euro la final de mandat. Banii vor fi trași în 3 ani

Conform hotărârii adoptate, perioada de trageri (pentru sursele noi) stabilită este de 3 ani, iar sumele folosite din creditul de 129.550.000 lei vor fi stabilite de consiliul județean în funcție de necesitățile proprii, precum și de avizările Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanțelor. Graficul de trageri este flexibil, acesta putând fi modificat prin intermediul unei adrese către banca finanțatoare și a avizului de la Comisa de Autorizare a Împrumuturilor Locale. Costurile finanțării se aplică doar sumelor aferente tragerilor efectiv realizate, fără aplicarea unor comisioane de neutilizare, se explică în proiectul de hotărâre.

A fost rulat un scenariu aferent contractării unei / unor finanțări rambursabile în valoare de până la 129.550.000 lei, din care până la 49.550.000 lei pentru refinanțarea creditului contractat de la Libra Internet Bank și diferența pentru finanțarea unor obiective de investiții de interes județean Costurile estimate pentru această valoare totală sunt de aproximativ 87,11 milioane lei, în condițiile de piața monetară prezente și a unei structuri de finanțare care are ca ipoteze o perioada de tragere de 3 ani (pentru sursele noi), o perioada de grație de 3 ani (pentru sursele noi), rambursarea în rate inegale de principal, întreaga maturitate a creditului fiind de 15 ani“, se arată în hotărâre, la capitolul necesitatea și oportunitatea împrumutului.

Cu cei 26 de milioane de euro împrumutați, gradul de îndatorare al Consiliului Județean Dolj va atinge un maxim de aproximativ 25%, sub limita de 30% prevăzută în Legea finanțelor publice locale. Ar mai fi de spus că bugetul total al județului Dolj, pe anul 2024, este de 941.987.000 lei la partea de venituri și de 979.487.000 lei la capitolul cheltuieli. 

Final de ședință cu mulțumiri

La finalul ședinței, președintele Cosmin Vasile, care va conduce județul Dolj și în următorii patru ani, le-a mulțumit consilierilor județeni care își încheie mandatul.

Au fost 4 ani în care am implementat sau am demarat proiecte de dezvoltare fără precedent. Fondurile atrase, în principal fonduri europene, au sprijinit strategiile noastre de creștere și de transformare a județului. 569 milioane de euro este valoarea totală a fondurilor europene atrase, adică 3 milioane de euro în fiecare săptămână, timp de 4 ani. Banii au mers către toate domeniile cheie ale comunității, de la mega investiția în Aeroportul Internațional Craiova, la reabilitarea drumurilor județene, a infrastructurii de sănătate sau către recuperarea și valorificarea patrimoniului cultural.

De luna viitoare, continuăm dezvoltarea județului Dolj cu o echipă înnoită, care are același scop: performanța administrativă“, a fost mesajul președintelui CJ Dolj.

Citește și: Nume surpriză pe listele PSD Dolj pentru alegerile parlamentare. Ministrul Adrian Câciu – primul la Deputați, Laura Vicol – out!