Licitație la foc automat! 15 milioane de euro pentru restaurarea unui liceu monument istoric înființat în anul 1888

Publicat: 27 sept. 2024, 15:42, de Marian Apipie, în ACTUALITATE , ? cititori
Licitație la foc automat! 15 milioane de euro pentru restaurarea unui liceu monument istoric înființat în anul 1888
Licitație la foc automat! 15 milioane de euro pentru restaurarea unui liceu monument istoric înființat în anul 1888

Un liceu monument istoric înființat în anul 1888 va intra în reparații capitale. Este vorba de o unitate de învățământ renumită în zona Olteniei, care a format zeci de generații. Liceul Teoretic „Ioniță Asan“ din Caracal va beneficia de restaurare și consilidare, cu fonduri de la bugetul de stat.

15 milioane de euro pentru restaurarea unui liceu monument istoric. Banii sunt disponibili prin Programul național de investiții „Școli sigure și sănătoase“ și vin pentru renovarea Liceului Teoretic „Ioniță Asan“ din capitala Romanațiului. Contractul de finanțare a fost semnat din aprilie 2024.

Cu banii asigurați, Primăria Caracal a demarat licitația pentru „Restaurarea, consolidarea și dotarea Liceului Ioniță Asan“. Pe lângă execuția de lucrări, contractantul va asigura utilajele și echipamentele tehnologice și funcţionale (inclusiv montajul acestora), precum și dotările necesare, stabilite în proiectul tehnic, se specifică în anunțul de participare la licitație.

Valoarea estimată a lucrărilor, rezultată în urma proiectării, este de 65.034.334,25 lei fără TVA, adică 77,4 milioane de lei (15,5 milioane de euro). Durata de execuție este de 12 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor. Conform caietului de sarcini, garanția lucrărilor trebuie să fie de minim 5 ani.

Licitație la foc automat pentru restaurarea unui liceu monument istoric 

Licitația lansată de Primăria Caracal condusă de Ion Doldurea pare cam pe repede înainte, având în vedere termenul relativ scurt de depunere a ofertelor. Procedura de achziție a fost postată în sistemul electronic joi (26 septembrie), la prânz, iar ofertele sunt așteptate până la data de 14 octombrie.

Cine va veni cu cel mai bun raport calitate – preț va obține și contractul de 15 milioane de euro. Prețul oferit reprezintă 70% din ofertă, diferența fiind făcută de experiența șefului de șantier (30%). 

Ce lucrări trebuie executate

Ce lucrări trebuie executate la Liceul „Ioniță Asan“? Potrivit caietului de sarcini, la clădirea veche de 136 de ani se refac pardoselile și tencuielile existente, cu excepția picturii murale de la parter, se dă cu lavabil și se schimbă gresia și faianța din grupurile sanitare. Se va înlocui integral tâmplăria interioară și exterioară cu una din lemn stratificat, se desface integral șarpanta exitentă din lemn, afectată de infiltrațiile de apă, se reface învelitoarea cu tablă din titan-zinc și solzi de tablă titan-zinc, pentru restul clădirii urmând să se folosească țiglă ceramică.

De asemenea, se desfac tencuielile existente pentru inspectarea pereților din zidărie, unde este cazul. Fațada clădirii se va desprăfui, curăța și se va vopsi în culorile originale. Constructorul va trebui să placheze toți pereții de interior, pentru mărirea capacității de rezistență și să consolideze fundațiile existente. Se va reface pardoseala de la parter, prin turnarea unei plăci de beton armat de 10 cm, se va suprabetona și placa de beton de la etaj, se vor reface instalațiile electrice și termice.

În fine, vor fi instalate și unități de climatizare care vor funcționa permanent pe durata desfășurării activității didactice. Liceul „Ioniță Asan“ este încadrat ca monument istoric arhitectural de clasa B, care figurează în Lista monumentelor istorice din patrimoniul cultural local din mediul urban. 

Citește și: Licitație record în Craiova: Peste 50 de firme doresc să construiască Spitalul de Oncologie Pediatrică