România, „arbitru” între China și UE în plin război comercial

Publicat: 27 sept. 2024, 21:16, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Business , ? cititori
România, „arbitru” între China și UE în plin război comercial
Foto: MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, s-a întâlnit, ieri, cu omologul său chinez, Wang Yi, în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York. Oficialul chinez spune că a doua cea mai mare economie a lumii va primi cu brațele deschise „mai multe produse românești de înaltă calitate”.

Șefa diplomației românești a declarat că țara noastră este gata să medieze disputele comerciale dintre China și UE.

China păstrează o poziție de deschidere pe piață și speră ca România să susțină „principiile de liber schimb și să ofere un mediu de afaceri corect și fără discriminări pentru companiile chinzești”, a transmis agenția de știri Xinhua

.La rândul său, Odobescu a declarat că România se angajează să promoveze cooperarea, întărirea legăturilor economice și comerciale cu China și speră să crească exporturile agricole către țara asiatică.

În plus, ministrul a declarat că România este gata să faciliteze un dialog între Europa și China pentru a rezolva disputele comerciale.

În comunicatul emis de MAE lipsește această mențiune, documentul vorbind despre stimularea schimburilor comerciale și despre cooperare economică.

Vizavi de relația dintre UE și China, „au fost abordate dosarele de interes”, spune MAE.

Declarația șefei de la Externe vine într-un context tensionat, în care blocul european și China sunt aproape de un război comercial. Comisia Europeană a impus bariere tarifare suplimentare în această vară mașinilor electrice produse în China, iar Beijingul a pornit o investigație proprie, la final de august, privind produsele lactate europene. La începutul acestei săptămâni, Comisia a informat că a cerut consultări pe această temă de la Organizația Mondială a Comerțului.