Un jurnalist român este anchetat de FSB pentru „trecerea ilegală a frontierei”

Publicat: 27 sept. 2024, 17:41, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Un jurnalist român este anchetat de FSB pentru „trecerea ilegală a frontierei”
Foto: youtube.com

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a deschis anchete penale împotriva a trei jurnalişti, doi americani şi un român, care ar fi trecut „ilegal” frontiera rusă dinspre Ucraina, pentru a realiza reportaje în partea ocupată a regiunii Kursk. Cei doi americani, Kathryn Diss şi Fletcher Yeung, lucrează pentru canalul australian ABC, în timp ce jurnalistul român Mircea Barbu lucrează pentru HotNews.ro.

Ei sunt acuzaţi de FSB că „au trecut ilegal frontiera Federaţiei Ruse în regiunea Kursk”, a anunţat FSB, într-un comunicat preluat de agenţiile de presă. Diss și Yeung au relatat la începutul acestei luni din Sudzha, un oraș deținut de ucraineni din regiunea Kursk. Deși FSB i-a catalogat pe cei doi drept americani, Diss și Yeung sunt cetățeni australieni, potrivit agenției de știri de stat TASS.

Mircea Barbu a fost și el acuzat după ce a fost criticat de bloggerii militari ruși pro-război pentru că a relatat din regiunea Kursk, la sfârșitul lunii august. Jurnaliștii se confruntă cu acuzații de „trecere ilegală a frontierei de stat a Rusiei”, ceea ce ar putea duce la până la cinci ani de închisoare dacă vor fi găsiți vinovați.

Jurnalistul român a scris, într-o postare pe Facebook, că situația de față reprezintă o ”amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor de război” și un atac la adresa libertății de exprimare.

”Situația în care mă aflu eu – căutat de serviciile de securitate rusești – ridică semne de întrebare asupra libertății presei și a drepturilor fundamentale ale jurnaliștilor. Această acțiune reprezintă nu doar o atac direct asupra libertății mele de exprimare, ci și o amenințare la adresa tuturor jurnaliștilor care își asumă riscuri pentru a aduce în fața publicului adevărul despre conflicte armate și situații de criză. Conform Convenției de la Geneva, jurnaliștii trebuie să fie protejați în timpul desfășurării activităților lor, iar orice atac asupra acestora este o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale”, scrie Barbu pe pagina sa.

Barbu susține că persecutarea din partea Rusiei este inacceptabilă și promite că va continua să apere valorile jurnalismului liber.

”Consider ca este inacceptabil ca un jurnalist să fie hărțuit și persecutat pentru simplul fapt că își exercită meseria. Mesajul pe care FSB-ul îl transmite este clar: nu tolerăm voci independente care pun la îndoială narațiunile oficiale. Dar eu nu voi ceda. Voi continua să relatez faptele, să aduc la cunoștința opiniei publice realitățile din zonele de conflict și să apăr valorile jurnalismului liber. Aș dori să fac apel la comunitatea internațională, la organizațiile care apără drepturile jurnaliștilor și la toți cei care cred în puterea adevărului. Nu putem permite ca frica și intimidarea să ne reducă la tăcere”, a încheiat acesta.

Recent, Barbu a devenit ținta unor canale ruse de informații, după ce a făcut un reportaj din regiunea rusă Kursk, care este scena unei ofensive ucrainene. Propagandiștii ruși au aruncat atunci amenințări voalate amintind de jurnalistul Ryan Evans, de la Reuters, ucis pe 25 august în Kramatorsk, Donețk.

Barbu este dat în „căutare”, autorii fiind indignați că acesta „a încălcat frontiera de stat a Federației Ruse”.