Mai sunt și jurnaliști curajoși! În afara ,,serviciului de protecție și pază alternativ”, al lui Iohannis

Publicat: 27 sept. 2024, 19:49, de George Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Mai sunt și jurnaliști curajoși! În afara ,,serviciului de protecție și pază alternativ”, al lui Iohannis

Nu stiu daca în timpul mandatului ,,plin” mulți ziariști au avut curajul să-l critice pe Klaus Iohannis, dar un lucru este cert. Iohannis a ajuns la capătul mandatului, și unii gazetari au mai prins curaj. În articolele ditirambice trecute, publicate de marii ,,analiști ai neamului”, vedeai niște perii moi și lungi, cu care îi dădeau jos scamele de pe paltonul pe care l-a aruncat pe mașina SPP, la Buruxelles.

Acum jurnaliștii ,,și-au mai dat drumul la condei”, când au văzut că este posibil ca Iohannis să aibă soarta lui Traian Băscu, căruia i-au fost retrase privilegiile de șef de stat la pensie, după ce a fost dovedit ca turnător la Securitate.

Și Iohannis a avut mai multe dosare pentru ilegalități săvârșite cu cele șase case din Sibiu, ,,cumpărate din banii câștigați din meditații”.

Iată ce a publicat, vineri, 27 septembrie, la postul Canal 33, jurnalistul Ionuț Cristache, care a lucrat la un moment dat în TVR, unde realiza un tolk show, în prime time.

După instalarea în postul de PDG la Televiziunea Română (Liberă) a personajului cu nume de păsărică, emisiunea lui Cristache a fost mutată la ora 17, moment de ,,audiență maximă”, iar apoi a fost scoasă definitiv din grila de programe, iar Ionuț Cristache forțat să plece, că nu acceptase să lustruiască bocancii politicienilor, cum ar fi vrut noua conducere a TVR, făcută la apelul de seară.

Publicăm integral articolul lui Ionuț Cristache.

TVR-RRA-AGERPRES, SERVICIUL ALTERNATIV DE PROTECȚIE ȘI PAZĂ AL FAMI(G)LIEI IOHANNIS

10 ani de zile, Administrația Prezidențială a funcționat și ca o agenție de turism. Nu doar pentru fami(g)lia Iohannis, ci și pentru jurnaliștii acreditați la Cotroceni.

În materie de călătorii, multe dintre ele exotice, Klaus Iohannis a fost un dar nesperat pentru cei care nu s-au gândit niciodată că pot vedea lumea pe cârca statului. Și aici mă refer la jurnaliștii angajați la instituțiile media de stat – TVR-RRA-Agerpres.

De la splendida Copacabana, până la Tokyo, Singapore sau insula Capului Verde, oriunde i-a purtat pasul pe Carmen și Klaus, în urma lor au fost tot timpul cei a căror misiune, înainte de toate, ar fi trebuit să fie informarea publicului român, plătitor de taxe și impozite (care țin în viață aceste instituții media). Jurnaliștii TVR-RRA-Agerpres s-au bucurat în egală măsură de călătoriile luxoase, plătite de noi toți.

Ba chiar mai mult, pentru acest privilegiu, au avut ca misiune, alături de SPP-iștii lui Pahonțu, protejarea fami(g)liei Iohannis. I-au ținut pe cei doi la adăpost de întrebări incomode, de cadre neagreate, de expuneri nedorite. Presa de STAT a fost un al doilea SERVICIU de PROTECȚIE ȘI PAZĂ al fami(g)liei Iohannis, în acești 10 ani.

Cu ajutorul TVR-RRA-AGERPRES, nimic din excesele din deplasare nu a ajuns în presa națională. Am avut parte de o cenzură demnă de regimul Ceaușescu. Au publicat doar poze oficiale, doar declarații sterile, doar „mărețe realizări” diplomatice și atât. Nicio întrebare despre avioane, niciun cadru cu hotelurile de lux în care au fost cazați, cu dispozitivele uriașe de SPP-iști, cu ședințele de shopping ale lui Carmen Iohannis. Despre safariul din Kenya am aflat întâmplător, pentru că administratorul parcului a postat o poză pe X, deși delegația de jurnaliști care-l însoțea știa ce se întâmplă, unde și când.

Jurnaliștii TVR-RRA-AGERPRES au făcut un pact cu diavolul în acești 10 ani pentru a nu-și pierde privilegiile, înainte de toate. Au preferat să renunțe la demnitate, deontologie și bun-simț, în schimbul plimbărilor. Niște „Iohannisi” în miniatură, bucuroși de zboruri, diurne, protocoale și cazări prin cele mai îndepărtate colțuri de lume.

Acești jurnaliști sunt părtași la abuzurile și la excesele regimului Iohannis. Au văzut, dar au închis camera. Au auzit, dar au oprit reportofonul. Au notat, dar și-au aruncat carnetele de călătorie.

Dar viață le-a dat o șansă! Să-și spele rușinea, acum, pe final de mandat. Aceiași jurnaliști de la TVR-RRA-AGERPRES, parte din suita prezidențială timp de 10 ani, l-au însoțit pe Iohannis la NEW YORK, zilele acestea. Dar n-au îndrăznit să rupă lanțurile nici măcar acum! Nici unul dintre ei nu a avut curaj să-l întrebe despre decizia ICCJ. Despre returnarea a peste un sfert de milion de euro statului. Despre avionul de lux! L-au întrebat, în schimb, despre inundațiile de acum 2 săptămâni și despre postul de comisar primit de România! O rușine! O rușine pe banii românilor. Și așa au fost întrebările în toți acești 10 ani de mandat, „una, maxim două” . Și chiar și în formă asta cenzurată și îngrădită, au fost agreate, în prealabil, cu echipa de comunicare a Cotroceniului.

Să fie clar, excesele regimului Iohannis nu ar fi fost posibile fără complicitatea instituțiilor și a șefilor, dar, mai ales, fără complicitatea jurnaliștilor de la TVR-RRA-AGERPRES care ar fi putut să denunțe toate aceste lucruri și au tăcut!

P.S.: Nu am adus în discuție jurnaliștii de la instituțiile media private, pentru că în multe dintre deplasări, aceștia nu au fost, fie din cauza costurilor, fie din cauza politicilor editoriale.

Ionuț Cristache își publică în încheierea articolului, un mini auto-laudatio.

IONUȚ CRISTACHE – Jurnalist rafinat și incisiv, efervescent și provocator, abordează curajos și nu de puține ori ironic actualitatea politică și socială. Traduce mecanismele ascunse cunoașterii comune, pune realități în perspective diferite și nu se fereşte să ridice la plasă mingi fierbinți partenerilor săi de dialog. A fost vârf de lance în emisiunile de dezbatere politică la Antena 3, TVR și Evenimentul zilei, iar în prezent este jurnalist la Prima News și gazda celei mai noi producții a Postului Canal 33 HD „E Adevărat? cu Ionuț Cristache” – emisiune online săptămânală difuzată live în fiecare luni la ora 19:00 pe Canalul de YouTube al postului Canal 33 HD.