Reprezentantul Partidului DREPT, dat afară din BEC: Nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi reprezentat în Biroul Electoral Central
Biroul Electoral Central (BEC) a decis vineri că Partidul DREPT nu mai îndeplinește condițiile necesare pentru a fi reprezentat în cadrul acestui organism, motivul fiind că nu mai se încadrează în definiția unui partid politic parlamentar.
BEC exclude DREPT
Această hotărâre se bazează pe dispozițiile articolului 118^1, alineatul (1) din Legea nr. 208/2015, modificată și completată ulterior. În plus, decizia a fost interpretată și aplicată prin Hotărârea BEC nr. 5H din 20 septembrie 2024.
În cadrul ședinței din 27 septembrie 2024, BEC a analizat informațiile primite de la Camera Deputaților și Senat și a concluzionat că Partidul DREPT nu mai îndeplinește cerințele legale pentru a fi considerat un partid parlamentar, astfel că și-a pierdut dreptul de a avea reprezentanți în cadrul BEC.
În același context, BEC a constatat încetarea mandatului Ionelei-Alexandra Bulgaru, care reprezenta Partidul Dreptate și Respect în Europa pentru Toți (DREPT) în Biroul Electoral, precum și a locțiitorului său, Dragoș Popa, începând cu data de 27 septembrie 2024.
”Luând în considerare definiţia partidului politic parlamentar, care derivă din dispoziţiile art. 118^1 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările şi completările ulterioare, astfel cum au fost interpretate prin Hotărârea BEC nr. 5H/20.09.2024, şi având în vedere informaţiile prezentate în adresele transmise Biroului Electoral Central de către Camera Deputaţilor şi Senat, în şedinţa BEC din data de 27 septembrie a.c. s-a constatat că DREPT nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a fi reprezentat în BEC, întrucât nu se mai circumscrie definiţiei de partid politic parlamentar”, se arată în comunicatul Biroului.
De menționat că Biroul Electoral Central pentru alegerile parlamentare din 2024 a fost constituit pe 5 septembrie, iar la data de 9 septembrie a fost completat cu reprezentantul Partidului DREPT și locțiitorul acestuia. Totuși, în urma ședinței de luni seara, BEC a respins plângerea prealabilă formulată de partid împotriva hotărârii prin care se stipula că pentru a avea reprezentanți în birourile electorale, un partid trebuie să mențină statutul de partid parlamentar pe toată durata perioadei electorale.
Ca urmare a acestei decizii, BEC a trimis o circulară către toate Birourile Electorale de Circumscripție din județe, București și Diaspora, în care a informat că partidele care dețin statutul de partid parlamentar și, prin urmare, au dreptul de a desemna reprezentanți în birourile electorale sunt PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și Forța Dreptei.