Liderul USR Galați a filmat un pește de 4 kg în susținerea teoriei inundațiilor provocate de patronul unor iazuri

Publicat: 28 sept. 2024, 07:58, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Liderul USR Galați a filmat un pește de 4 kg în susținerea teoriei inundațiilor provocate de patronul unor iazuri
Liderul USR Galați a filmat un pește de 4 kg în susținerea teoriei inundațiilor provocate de patronul unor iazuri

La concurență cu președintele AUR George Simion, pe care liderul PSD Galați, Dan Nica, a anunțat că îl dă în judecată pentru afirmația că inundațiile din localitățile gălățene ar fi fost produse de deversările de la o exploatare piscicolă a lui Nica, liderul USR Galați, George Ștefanache, susține aceeași teorie, fără să aducă acuzații precise, dar ca să fie mai convingător a filmat un crap de 3-4 kilograme în apele care se retrag.

Un „Fake News” care a mai fost vehiculat și la inundațiile care s-au produs și în  2013 și 2016 în aceleași localități gălățene, este că viitura s-ar fi produs din cauza patronului unei exploatări piscicole din zona comunei Suhurlui, care a deschis stăvilarele pentru a deversa mari cantități de apă după ce s-a speriat din cauză că precipitațiile abundente ar putea crește nivelul apei și odată cu revărsarea apei din iaz sau iazuri ar pierde și foarte mult pește.

O variantă a acestui „fake” este că digurile n-au rezistat presiunii apelor, s-au rupt și astfel s-au format viiturile care au măturat în 2013, în 2016 și în 2024 localitățile Slobozia Conachi, Pechea, Cudalbi, Costache Negri, Cuza Vodă, etc.

Cu 3-4 zile înainte ca liderul AUR, George Simion, să promoveze în spațiul public o astfel de acuzație la adresa lui Dan Nica, s-a ocuptat de subiect un politician local, liderul USR Galați, care, pentru a fi cât mai convingător, a filmat și un pește rămas în urma retragerii apelor.

Președintele Organizației Județene USR Galați, George Ștefanache, a postat în urmă cu câteva zile, pe contul său de facebook, un clip video în care s-a filmat comentând urmările inundațiilor în zona comunei Suhurlui după retragerea apelor și a filmat pe cursul de apă și un crap de crescătorie, de 3-4 kg, care fi ajuns acolo adus de viitură.

„Sunt pe malul gârlei, la Suhurlui, am făcut o pasiune pentru bucata asta de lume, dat fiind nenorocirile care s-au pretrecut și care au avut drept punct de plecare exact această zonă. Gârla ca și gârla, apele s-au retras. În urma lor este dezastru.

Nu știu dacă ați auzit povestea aia cu… s-ar fi rupt niște baraje… niște zone piscicole…expuse… N-a dezmințit nimeni, dar nici n-a venit nimeni cu informații suplimentare.

Și surpriză: iată pești! Pești mari! Pești de crescătorie! Experiența mea de pescar îmi spune că are, undeva, la 3-4 kilograme.

Acest pește a venit de undeva, din amonte, dincolo de acest pod despre care o să discutăm imediat. Undeva, au fost niște baraje care au cedat. Cum și în ce fel au fost construite aceste baraje, cum și în ce fel au asigurat ele protecția, asta ar trebui să stabilească o comisie de anchetă.

Cert este că pe apa de la Suhurlui s-au dus multe din speranțele oamenilor, agoniseala de o viață, inclusiv pește!”, susținea liderul USR Galați în filmulețul postat pe facebook.

Specialiștii în piscicultură spun că nu-i nicio baltă în zonă, dar cea mai bună dovadă a „fake”-ului e că Ștefanache a șters filmulețul

Existența unor exploatări piscicole, bălți sau iazuri în zona comunei Suhurlui, nu putea fi păstrată „la secret” în zona Galațiului, unde există mii, poate chiar zeci de mii, de amatori de pescuit. La Galați, pescuitul la undiță și lansetă este o industrie. Dar pentru o clarificare cât mai precisă a acestui subiect ne-am adresat unor specialiști în domeniu.

„În acea zonă nu există nicio exploatare piscicolă, nu există nicio baltă. Este un lac sau baltă, cum vreți să îi spuneți, mai la nord, la Corod, dar pentru ca apa de acolo să ajungă în zona de care vorbim, cred ar trebui ca apă să curgă la deal, pentru că e o diferență de nivel, sunt niște forme de relief între cele două zone.

Peștele adus de ape în zona afectată de inundații putea să fie adus din Siret, dar asta numai în cazul în care ar fi existat o comunicare între Siret și apele aduse de viitură, adică dacă apa depășea digul de la Siret sau dacă un dig era rupt. Dar din câte știu nu a fost afectat nici un dig de la Siret”, ne-a declarat propietarul unei exploatări piscicole din județ, dar sub rezerva anonimatului, pentru că nu vrea să fie implicat în „bălăcăreli politice”.

Cea mai bună dovadă a faptului că toată povestea cu peștele de 3-4 kilograme adus de viitură este un „fake”, e faptul că liderul USR Galați, George Ștefanache, a șters de pe contul său de facebook filmulețul în care pleda în susținerea teoriei că inundațiile au fost provocate de patronii unor exploatări piscicole.

Dar liderul USR Galați a șters filmulețul prea târziu, deoarece a intrat deja în arhivele pasionaților de subiecte controversate din Galați.