Ciclonul Ashley face ravagii. Ministrul Mircea Fechet avertizează: Are o tendință de a mătura România de la Vest la Est

Publicat: 28 sept. 2024, 09:35, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Ciclonul Ashley face ravagii. Ministrul Mircea Fechet avertizează: Are o tendință de a mătura România de la Vest la Est
Ciclonul Ashley face ravagii. Ministrul Mircea Fechet avertizează: Are o tendință de a mătura România de la Vest la Est

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a avertizat că România va fi lovită în acest weekend de ciclonul Ashley, care se va deplasa de la vest la est, afectând întreg teritoriul țării. Potrivit autorităților, acest fenomen meteorologic va aduce precipitații intense și rafale de vânt, ridicând riscul de inundații în anumite regiuni, în special pe cursurile de apă mici și afluenții acestora.

Mircea Fechet, îngrijorat de ciclonul Ashley

Fechet a subliniat că se urmărește cu mare atenție situația hidrologică din bazinul hidrografic Prut-Bârlad, mai ales în județele Vaslui și Galați, unde autoritățile sunt în alertă.

Ministrul a explicat că autoritățile din toate zonele vizate au fost informate cu privire la riscurile iminente și s-au luat măsuri de precauție. Prefecturile, primăriile, comitetele locale pentru situații de urgență și Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) sunt pregătite să intervină dacă situația o va impune.

Deși lucrurile pe Dunăre par să fie sub control, Fechet a subliniat că pericolul major vine de pe râurile interioare și afluenții mai mici, unde viiturile ar putea provoca inundații semnificative.

„Atât din punct de vedere meteorologic, cât și din punct de vedere hidrologic, dacă ne uităm la cursurile de apă în legătură cu care există un risc de inundații și avem o hartă pusă pe site-ul ministerului și comunicată absolut tuturor autorităților pentru a putea fi pregătiți atât primăriile, prefecturile, comitetele locale sau județene pentru situații de urgență, colegii mei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ș.a.m.d. toate instituțiile care gestionează o astfel de situație sunt în alertă maximă.

Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est. Din acest motiv suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut – Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați.

Nu suntem neapărat îngrijorați cu ceea ce se întâmplă pe Dunăre. Viitura de pe Dunăre o vom gestiona așa cum am comunicat în toată această săptămână. Însă, pe cursurile interioare și mai ales pe pe afluenții de rang inferior, pe aceste cursuri de apă mai mici, diferite pâraie, există riscuri de inundații în cazul cursurilor interioare de apă”, a declarat ministrul Mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet.

Cod galben și portocaliu de vreme rea

Meteorologii au emis deja avertizări pentru acest sfârșit de săptămână, inclusiv cod galben și portocaliu de ploi abundente în diverse zone ale țării. Conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), codul galben va intra în vigoare sâmbătă, 28 septembrie, de la ora 18:00, afectând județele din Banat, Crișana, Maramureș, vestul Transilvaniei și regiunile montane. Până luni, 30 septembrie, ploile se vor extinde în toată țara, intensificând riscurile de inundații.

Se așteaptă ca în intervale scurte de timp să cadă cantități mari de precipitații, ajungând până la 50 de litri pe metru pătrat, iar în unele regiuni se preconizează chiar și peste 100 de litri pe metru pătrat. Vântul va fi și el un factor periculos, cu rafale de 45-65 km/h, iar în estul Munteniei și în Moldova se vor înregistra vânturi de peste 70 km/h.

Vremea se va răci considerabil, iar la altitudini de peste 1.700 de metri, în special în Carpații Orientali, sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Codul portocaliu de ploi va fi valabil în intervalul 29-30 septembrie pentru nordul și estul Olteniei, cea mai mare parte a Munteniei și Carpații Meridionali și Orientali.