BEC vine cu lămuriri pentru alegerile parlamentare: O persoană propusă pe lista unui partid nu e candidat independent, chiar dacă nu e membru al formațiunii

Publicat: 28 sept. 2024, 09:16, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
BEC vine cu lămuriri pentru alegerile parlamentare: O persoană propusă pe lista unui partid nu e candidat independent, chiar dacă nu e membru al formațiunii
BEC vine cu lămuriri pentru alegerile parlamentare: O persoană propusă pe lista unui partid nu e candidat independent, chiar dacă nu e membru al formațiunii

Biroul Electoral Central (BEC) a clarificat recent situația privind candidaturile independente și rolul acestora în alegerile parlamentare. Într-o decizie adoptată vineri seară, BEC a subliniat că un candidat independent este o persoană care își depune candidatura pe cont propriu și nu figurează pe listele unui partid politic.

Astfel, cei care acceptă să fie propuși pe listele unui partid sau unei alianțe politice, indiferent de statutul de membru sau non-membru al acelei formațiuni, nu mai pot fi considerați independenți.

„Candidatul independent este orice persoană care se autopropune şi nu candidează pe lista unui partid politic/alianţă politică, având o candidatură independentă. O persoană care este propusă pe lista unui partid politic/alianţă politică şi acceptă candidatura, indiferent că deţine sau nu calitatea de membru al partidului politic/alianţei politice respective, nu este candidat independent şi nu are o candidatură independentă”, se precizează în hotărârea BEC.

Decizia a fost luată în contextul interpretării articolului 52, alineatul 5, din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și Camerei Deputaților. BEC a transmis că, pentru a asigura o aplicare unitară a prevederilor legale și a evita orice confuzie, candidatul independent trebuie să fie o persoană care se autopropune și nu este asociată cu o listă de partid.

Orice persoană înscrisă pe listele unui partid politic nu poate fi considerată independentă, chiar dacă nu deține calitatea de membru al acelei formațiuni.

Această hotărâre vine într-un moment de incertitudine politică, după ce Partidul Național Liberal (PNL) a cerut BEC să se pronunțe în legătură cu posibilitatea președintelui Klaus Iohannis de a candida la alegerile parlamentare din decembrie.

La începutul săptămânii, PNL a formulat o sesizare legată de un amendament propus la legea electorală, care ar fi permis președintelui în exercițiu să participe la scrutin. Sesizarea liberalilor a fost generată de o opinie a Consiliului Legislativ, care susținea că un astfel de amendament ar putea deschide calea pentru o candidatură a lui Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în SUA, a respins ferm ideea unei candidaturi la alegerile parlamentare. El a reiterat că nu dorește modificarea legislației electorale în favoarea sa și a precizat că va avea grijă ca o astfel de lege să nu fie adoptată.

Iohannis a subliniat că nu consideră corect să se facă o lege pentru o singură persoană și că nu are nicio intenție de a reveni în politică prin intermediul unei astfel de măsuri legislative.

Președintele a declarat, de asemenea, că își va încheia mandatul la termen, fără a demisiona, și că planurile sale pentru viitor nu includ o eventuală candidatură la parlamentare. În discuțiile sale din SUA, el a transmis că problema unei candidaturi va fi dezbătută în România, dar a fost foarte clar în a afirma că nu dorește o lege personalizată pentru el și că va face tot ce îi stă în putință pentru a preveni adoptarea unei astfel de măsuri.