Cine este/a fost Hassan Nasrallah: umbre și lumini în conturul unui lider terorist

Publicat: 28 sept. 2024, 15:31, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
Cine este/a fost Hassan Nasrallah: umbre și lumini în conturul unui lider terorist

Hassan Nasrallah, liderul mișcării islamiste Hezbollah din Liban, rămâne una dintre figurile emblemă pentru dinamica puterii în Orientul Mijlociu. De trei decenii, el conduce o organizație văzută simultan ca un actor politic legitim și o grupare militantă, în funcție de perspectiva din care este analizată. Astăzi, Israel susține că l-a eliminat, iar Hezbollah îl consideră doar ”dispărut”.

Ascensiunea unui lider

Născut în 1960 în cartierul Bourj Hammoud din Beirut, Nasrallah a crescut într-o familie numeroasă, fiind cel mai mare dintre cei nouă frați. Viața i-a fost marcată de războiul civil libanez, moment în care s-a alăturat mișcării Amal, inițial o miliție șiită. După o scurtă perioadă de studii teologice în orașul sfânt Najaf din Irak, s-a întors în Liban, unde destinul său a luat o întorsătură decisivă. În 1982, după invazia israeliană în Liban, Nasrallah a fost printre cei care au fondat grupul Amal Islamic, care a beneficiat de sprijin militar semnificativ din partea Gărzilor Revoluționare Iraniene și a devenit în scurt timp Hezbollah.

Hezbollah sub conducerea sa

De la preluarea lideratului în 1992, Nasrallah a modelat Hezbollah transformându-l dintr-o miliție într-o forță militară și politică de prim rang. Gruparea a evoluat într-un actor cheie în politica libaneză, oferind nu doar servicii militare, dar și sociale, de la educație la sănătate. Sub conducerea sa, Hezbollah a menținut o linie dură împotriva Israelului și Statelor Unite, reflectând și influența profundă a Iranului asupra politicii sale.

Controverse și atacuri

Nasrallah a orchestrat răspunsuri violente la acțiunile Israelului, inclusiv atacuri cu rachete și operațiuni de gherilă. Acestea au culminat cu retragerea forțelor israeliene din sudul Libanului în 2000, un moment pe care Nasrallah l-a proclamat ca prima victorie arabă împotriva Israelului. Totuși, strategia sa a avut repercusiuni severe, inclusiv conflictul devastator din 2006, care a adus suferință enormă de ambele părți ale frontierei.

Hezbollah în context regional

Influența lui Nasrallah și a Hezbollah transcende granițele Libanului, având impact asupra conflictelor din regiune, inclusiv în Siria, unde gruparea a luptat alături de forțele loiale lui Bashar al-Assad. Această implicare a atras critici internaționale și a exacerbate tensiunile sectare în Liban.

Ultimii ani și confruntarea finală

Ultimii ani au adus noi provocări pentru Nasrallah și Hezbollah, cu crize economice și politice interne care au destabilizat Libanul. Pe plan extern, escaladarea recentă a violenței între Hezbollah și Israel marchează o nouă fază tensionată, cu Nasrallah condamnând acțiunile israeliene și promițând represalii.

Moștenirea unui lider complex

Moartea lui Nasrallah, dacă va fi confirmată, ar putea deschide un nou capitol de incertitudine pentru Hezbollah și regiune. Liderul Hezbollah a fost fără îndoială o figură polarizantă, adorată de susținători și detestată de detractori. Moștenirea sa este intrinsec legată de cursul turbulent al Orientului Mijlociu contemporan, fiind un simbol al rezistenței pentru unii și al terorismului pentru alții.

Indiferent de perspectiva din care este privit, impactul său asupra istoriei recente este indiscutabil și continuă să modeleze dinamica geopolitică a regiunii. În acest context complex, figura lui Hassan Nasrallah rămâne emblematică pentru intersecția dintre politica internă a Libanului, influența regională a Iranului și conflictul îndelungat cu Israelul.