Unde plănuia Ceaușescu să-și mute reședința (Video)

Publicat: 28 sept. 2024, 19:17, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
Unde plănuia Ceaușescu să-și mute reședința (Video)
Foto: Facebook Ciprian Ciucu

Vila din Bd. Primăverii a fost, timp de decenii, reședința din oraș a familiei Ceaușescu. Dar, în ultimii ani de dinainte de Revoluție, acesta plănuise să își construiască o nouă reședință, în vestul Capitalei. Aceasta urma să fie mai izolată și înconjurată de apă.

Această dorință a fost dezvăluită de arhitectul său, regretatul Camil Roguski, care a relatat că Ceaușescu plănuia să se mute într-o locuință situată pe o insulă artificială din Lacul Morii, în București.

Camil Roguski a descris în cartea sa, „Adevăruri ascunse”, preferința lui Ceaușescu pentru o reședință pe insula din Lacul Morii, construit în 1986 în cadrul proiectului de sistematizare a râului Dâmbovița. „La un moment dat, a vrut să-și mute reședința. Dorea să-și construiască o reședință în zona comunei Roșu, pe o insuliță în mijlocul Lacului Roșu”, menționa Roguski în cartea sa.

Lacul Morii, situat în comuna Chiajna, la granița cu cartierele Giulești și Crângași, era locul unde Ceaușescu plănuia să adune elita comunistă. În prezent, pe insula unde liderul comunist dorea să se mute, mai pot fi văzute ruinele construcțiilor nefinalizate.

Acum pe insulă se desfășoară diferite evenimente culturale, organizate de Primăria Sectorului 6, căreia îi aparține, administrativ vorbind.

Pentru ca Lacul Morii să fie realizat, aproximativ 400 de case au fost demolate, iar o biserică și un cimitir au fost scufundate. Sicriele din cimitir au fost ulterior relocate la Giulești Sârbi. Dar o parte dintre ele au rămas pe loc, căci nu toți cei îngropați mai aveau rude în viață. Deși pe fundul lacului s-a turnat o cuvă de beton, se mai întâmplă, încă, ca din ape să se pescuiască, din când în când, oseminte umane.