Un val de plângeri și de avertismente legate de Ozempic și Wegovy

Publicat: 29 sept. 2024, 09:29, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Un val de plângeri și de avertismente legate de Ozempic și Wegovy
Ozempic Wegovy efecte secundare vigilență

Medicamentele Ozempic și Wegovy, devenite celebre datorită unor persoane publice, sunt în centrul unui val de plângeri din partea a  aproape 3.000 de britanici, care au raportat efecte secundare după folosirea lor.

Medicamentele Ozempic și Wegovy, folosite pentru scăderea în greutate, au dat naștere la numeroase plângeri referitoare la tulburări digestive, cazuri de depresie, amețeli și probleme de vedere. Chiar și patru decese au fost raportate în legătură cu aceste medicamente, ceea ce a sporit îngrijorarea autorităților sanitare din Marea Britanie.

De la începutul anului, Agenția pentru medicamente și sănătate din Marea Britanie (MHRA) a primit aproximativ 30 de rapoarte săptămânale privind reacțiile adeverse provocate de aceste medicamente. Ceea ce indică o creștere semnificativă. Aceste plângeri sunt înregistrate prin sistemul cartonașul galben al MHRA, care permite pacienților și profesioniștilor din sistemul medical să semnaleze efectele secundare. În total, aproape 2.780 de rapoarte au fost supuse atenției MHRA de la începutul anului, potrivit The Sun. Această explozie a semnalelor privitoare la efectele secundare au fost puse pe seama ușurinței de a procura online aceste medicamente și a popularității crescute a acestora  printre cei care doresc să slăbească rapid și ușor.

Medicamentele Ozempic și Wegovy conțin semaglutidă, un compus care imită un hormon care reglează foamea, permițând astfel reducerea apetitului și scăderea în greutate a pacienților. Prescrise sub numele Wegovy persoanelor suprapoderale, și Ozempic, pacienților cu diabet de tip 2, aceste tratamente au fost aprobate de NHS, anul trecut.

Folosirea lor a suscitat dezbateri, în special după ce numeroase persoane publice și-au dezvăluit experințele dificile prin care au trecut în urma folosirii acestor medicamente.

Manechinul Lottie Moss, sora vitregă a lui Kate Moss, a dezvăluit că a suferit o criză de epilepsie după ce a luat o doză mare de semaglutidă. Actorul Stephen Fry a fost nevoit să întrerupă tratamentul din cauza vărsăturilor severe. În schimb, bucătarul Nigella Lawson, ca de altfel și alte persoane publice, a refuzat să ia aceste medicamente, spunând că diminuarea constantă a dorinței de a mânca este de neconceput.

Îngrijorările experților

Experții sunt îngrijorați în legătură cu riscurile asociate cu folosirea necontrolată a acestor tratamente. Tam Fry, președinte al National Obesity Forum, a avertizat că, deși unii pacienți pot să aibă beneficii în urma folosirii semaglutidei, totuși efectele secundare sunt reale și potențial periculoase. El a insistat asupra necesității unei monitorizări medicale riguroase în cazul fiecărei persoane care urmează acest tratament, subliniind că aceste injecții nu trebuie niciodată administrate fără prescripția medicului. De asemenea. Fry atrage atenția asupra unei potențiale legături între folosirea acestor medicamente și tendințele suicidare, cerând în acest sens o vigilență sporită.

La rândul său, fabricantul celor două medicamente, Novo Nordisk, recomandă pacienților să respecte indicațiile aprobate și să nu facă aceste tratamente fără supravegherea unui profesionist în domeniul medical.

Studiile

Cu toate controversele, studii de dată recentă arată potențialele beneficii asociate cu semaglutida. Potrivit unei cercetări realizate la Harvard Medical School, persoanele obeze sau supraponderale care fac acest tratament prezintă un risc cu 23% mai mic de deces, trei ani de la începerea tratamentului. Un alt studiu al cercetătorilor australieni relevă că pacienții diabetici tratați cu semaglutidă, timp de numai două luni, aveau o scădere cu 29% a riscului de a muri în urma unei crize cardiace sau a unui accident vascular cerebral.

Aceste rezultate au întărit ideea că aceste medicamente au un efect protector, deși studiile științifice nu au stabilit cu precizie de ce ele reduc riscul de deces prematur.

Vigilență

Cu toate aceste descoperiri promițătoare, experții în domeniul medical continuă să recomande prudență. Dacă aceste tratamente  pot ajuta la pierderea în greutate și la îmbunătățirea în mare a sănătății, riscurile legate de efectele secundare, în special tulburări psihologice și complicații fizice, nu trebuie ignorate. În timp ce din ce în ce mai mulți pacienți recurg la aceste medicamente pentru a slăbi rapid, se impune o vigilență sporită pentru a evita creșterea numărului consecințelor grave, unele fatale, transmit experții în domeniul medical.