Dame Maggie Smith, o viață marcată de lupta cu boala!

Publicat: 29 sept. 2024, 14:19, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Dame Maggie Smith, o viață marcată de lupta cu boala!
Maggie Smith glaucom boala Graves cancer de sân

Celebra actriță britanică Maggie Smith a luptat de-a lungul vieții cu mai multe probleme majore de sănătate.

În ianuarie 1988, a fost diagnosticată cu boala Graves, o maladie autoimună care afectează glanda tiroidă, mai frecventă în cazul femeilor. Boala Graves apare atunci când sistemul imunitr produce anticorpi care supraactivează tiroida, ceea ce duce la excesul de hormoni tiroidieni. Aceasta provoacă hipertiroida însoțită de o serie de simptome: nervozitate, scăderea rapidă în greutate, palpitații, transpirație abundentă.

Într-un interviu din 1990, actrița mărturisea că boala i-a afectat vederea, provocându-i proeminențe care au îngrozit-o. ”A fost absolut înfricoșător”, spunea actrița, amintindu-și de debutul brusc al acestor teribile simptome, după un accident de bicicletă în urma căruia și-a rupt brațul. Maggie Smith a descris această etapă din viața ei ca pe una a ”disperării”, în care s-a simțit neputincioasă și profund afectată.

Pentru a ține sub control această boală, Dame Maggie a făcut radioterapie și o intervenție chirurgicală. De asemenea, s-a izolat timp de un an pentru recuperare. În ciuda acestor încercări, Dame Maggie nu a cedat și a continuat să aibă o carieră de succes.

Cancer de sân, în 2007

În 2007, în timp ce turna pelicula Harry Potter și Prince Sang Mele, Dame Maggie Smith se confruntă cu o nouă încercare: este diagnosticată cu cancer de sân. Anunțul a fost un șoc pentru actriță, care a mărturist mai târziu că acest diagnostic a bulversat-o. Deși cancerul a fost detectat relativ în fază incipientă, tratamentul pe care l-a urmat, în special chimiotrapia, a avut un impact major asupra stării fizice a actriței.

Maggie Smith a povestit cum tratamentul a lăsat-o fără păr și cât de rău se simțea din cauza chimioterapiei. A fost o perioadă extrem de dificilă cu atât mai mult cu cât ea a continuat filmările la Harry Potter. De altfel, rolul  în această poveste a fost un simbol al determinării și angajării profesionale chiar în momentele cele mai dificile din viața sa. Doi ani mai târziu, Dame Maggie primea o veste fantastică din partea medicilor. A învins boala. Lupta și victoria asupra cancerului i-au întărit imaginea de învingătoare în ochii fanilor și colegilor, care admirau curajul și tenacitatea celebrei actrițe.

Probleme cardiace, în 2012

În noiembrie 2021, circulau informații referitore la starea de sănătate a lui Maggie Smith referitore la posibile crize cardiace. Potrivit unor surse, actrița ar fi fost internată într-o unitate medicală specializată în cardiologie din Londra, după mai multe crize. Totuși, aceste informații au fost rapid dezmințite. Purtătorul de cuvânt al actriței a precizat că a fost vorba despre o procedură medicală de rutină și că Dame Maggie părăsise spitalul chiar în aceeași zi.  Dar zvonurile au persistat și se concentrau asupra stării de sănătate fragile a actriței , care se apropia de vârsta de 80 de ani.

Glaucom

În 2011, Dame Maggie Smith recunoaștea că suferă de glaucom, o boală oculară incurabilă care poate provoca pierderea progresivă a vederii. Glaucomul  înseamnă creșterea presiunii intraoculare și constă în distrugerea progresivă a fibrelor nervului optic. În general, glaucomul afectează persoanele în vârstă. Când a aflat despre acest diagnostic, Maggie Smith a decis să se angajeze personal în lupta contra acestei afecțiuni, devenind patroana a ”Glaucom UK”.

Maggie Smith preciza că a avut șansa de a fi diagnosticată la timp și astfel a putut beneficia de un tratament corect de încetinire a evoluției glaucomului. Acest angajament  demonstra dorința lui Maggie de a sensibiliza publicul în privința bolilor de care ea a suferit, continuând în același timp actoria cu toate aceste provocări.

Maggie Smith a decedat ”liniștită în spital”, la vârsta de 89 de ani, după o carieră excepțională de 70 de ani, fără a se preciza exact cauza decesului.