Elevii olimpici ai României au adus acasă 12 medalii de aur. Cine sunt câștigătorii de la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată (IAChO) 2024
Elevii olimpici români au avut o performanță remarcabilă la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată (IAChO) din 2024, desfășurată în Bandung, Indonezia, obținând 12 medalii de aur. Inițial, fuseseră anunțate 10 medalii, însă numărul acestora a crescut după ce alți doi elevi români au fost confirmați ca medaliați cu aur, conform unei actualizări transmise de părinții acestora.
Din echipa inițială, cei zece elevi care au reprezentat cu succes Colegiul Național „Sfântul Sava” din București au obținut fiecare câte o medalie de aur, potrivit Danielei Bogdan, profesoara coordonatoare, care a publicat această veste pe rețelele de socializare.
Cei doi elevi suplimentari, Denissa Labunt de la Colegiul Național Unirea din Focșani și Alexandru Mereuță de la Colegiul Național Iași, au completat echipa de succes a României, ridicând numărul total de medalii de aur la 12.
Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată din 2024 a adunat 119 participanți din 9 țări, competiția fiind una de nivel înalt, iar rezultatele obținute de elevii români demonstrează o excelentă pregătire academică și un angajament puternic în domeniul chimiei. Printre premianți s-au numărat:
- Dumitrașcu Diana – Medalie de aur
- Mircea Maria Ioana – Medalie de aur
- Sǎlǎgean Ruxandra Maria – Medalie de aur
- Guşițǎ Mihnea Costin – Medalie de aur
- Bonca Andra Teodora – Medalie de aur
- Constantin Francesca Alexandra – Medalie de aur
- Cumpǎnǎşoiu Denisa Gabriela – Medalie de aur
- Sterpu Liviu Alexandru – Medalie de aur
- Androne Otilia Maria – Medalie de aur
- Ionițǎ Alexia Maria – Medalie de aur
În plus, două eleve din echipă, Dumitraşcu Diana și Constantin Francesca Alexandra, au câștigat distincții speciale, obținând Grand Award la secțiunile A și B ale competiției.
Cu toate acestea, în spatele succesului s-au aflat și unele provocări organizatorice. Profesoara Daniela Bogdan a menționat că părinții elevilor au fost nevoiți să suporte costurile deplasării în Indonezia, din cauza întârzierilor generate de Ministerul Educației.
„Felicitări şi pǎrinților care au cultivat în copiii lor spiritul de a nu se da bǎtuți niciodată, susținându-i financiar pentru a participa la IAChO, o olimpiadǎ care este în calendarul competițiilor finanțate de Ministerul Educației, dar care nu a fost finanțată nici mǎcar cu 1 leu.
Dimpotrivă, ME a tergiversat atât de mult o decizie (şi un rǎspuns la solicitǎrile pe care le-am fǎcut în scris), încât am cumpărat biletele de avion la un preț mult mai mare, pe ultima sută de metri.
Dar despre aceste practici ale unor personaje care populeazǎ vremelnic o instituție care se ocupǎ de bunul mers al învățământului, am sǎ scriu şi am sǎ vorbesc, mai pe larg, în zilele urmǎtoare”, a scris profesoara pe Facebook.
Deși olimpiada figurase în calendarul oficial al competițiilor școlare internaționale, finanțarea din partea ministerului a întârziat, forțând familiile să achiziționeze bilete de avion la prețuri ridicate, ceea ce a creat dificultăți logistice suplimentare.