Veniturile declarate la ANAF din meditații s-au dublat. În ce orașe s-au încasat cele mai mari sume

Publicat: 30 sept. 2024, 11:50, de Mariana Olteanu, în SOCIAL , ? cititori
Veniturile declarate la ANAF din meditații s-au dublat. În ce orașe s-au încasat cele mai mari sume

11.734 de profesori din ţara noastră au declarat că au obținut venituri din meditații în anul 2023. Datele arată că valoarea netă cumulată a acestora se ridică la 169 de milioane de lei.

Cu toate acestea, față de nivelul din 2021, anul trecut s-a dublat venitul total din meditaţii, declarat de profesori la Fisc. Potrivit Economica,  cele mai mari venituri din meditaţii au fost declarate de profesorii din Bucureşti, respectiv peste 40 de milioane de lei. Capitala este urmată în clasament de către Sibiu (15 milioane de lei), Cluj ( peste 14 milioane de lei), Timiș ( peste 7 milioane de lei) și Prahova ( peste 6 milioane de lei)

La coada clasamentului se află județele Călărași, Tulcea, Vaslui, Mehedinți și Caraș-Severin, unde profesorii au declarat înt-un număr mai mic veniturile obținute din meditații.

Datele arată că, din totalul de 11.734 de profesori care au declarat la Fisc faptul că în 2023 au realizat venituri din meditaţii, 3.136 de oameni au declarat şi plătit CASS aferentă acestor venituri, în timp ce doar 1.003 oameni au datorat şi plătit CAS pentru veniturile din meditaţii realizate.

Veniturile din meditații sunt considerate venituri din activități independente, iar persoanele care le obțin trebuie să depună declarația unică la Fisc. Determinarea venitului net anual se poate realiza fie pe baza normelor de venit stabilite, fie în sistem real, pe baza evidenței contabile, conform legislației în vigoare.