Reflecțiile lui Ion Iliescu, la 94 de ani, asupra inteligenței artificiale: O unealtă puternică, dar fără empatie

Publicat: 30 sept. 2024, 13:19, de Cristian Matache, în POLITICĂ , ? cititori
Reflecțiile lui Ion Iliescu, la 94 de ani, asupra inteligenței artificiale: O unealtă puternică, dar fără empatie

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, în vârsta de 94 de ani.  și-a dat cu părerea asupra tehnologiilor contemporane. Într-un recent podcast, Iliescu a discutat despre inteligența artificială, exprimând atât apreciere, cât și îngrijorare cu privire la impactul acesteia asupra societății.

Ca inginer de profesie, Iliescu recunoaște ajutorul pe care inteligența artificială îl poate oferi, însă subliniază că aceasta va lipsi întotdeauna de componenta afectivă, o dimensiune esențială care o face vulnerabilă. „Tehnologia nu poate suplini talentul și rațiunea umană, care sunt înzestrări naturale”, afirmă el. Această opinie reflectă convingerea sa că inteligența artificială își va îndeplini rolul în cadrul comunităților de lucru și al întreprinderilor, dar nu va putea înlocui umanitatea în totalitatea sa.

În plus, Iliescu a adus în discuție experiențele sale din politică, menționând că a „văzut multă inteligență artificială la viața sa”, fără a dori să dezvăluie detalii. El adaugă că „s-ar putea ca inteligența artificială de acum să fie peste inteligența naturală a unor indivizi foarte artificial construiți de diferite grupări de interese pentru putere.” Această afirmație sugerează o critică subtilă la adresa manipulatorilor politici care, în opinia sa, pot folosi tehnologia pentru a-și susține agenda.

Ion Iliescu nu se teme de inteligența artificială, ci o consideră o unealtă pe care un om de stânga adevărat o va folosi pentru a evidenția importanța inteligenței sociale și a emoțiilor umane. „Un tip cu adevărat de stânga nu se teme de inteligența artificială. Ci va profita de ea ca să arate cât de importante sunt lucrurile care ne fac atât de umani, precum inteligența socială, sentimentele noastre, nervii noștri, în definitiv”, a declarat el.

În cadrul discuției, Iliescu a subliniat și limitările inteligenței artificiale în privința gândirii afective. „Omul gândește posibilități, și le dă carne și oase; A.I. gândește probabilități, poate mai repede și nu neapărat mai bine decât ființa umană. Dar e un calcul care îi va scăpa tot timpul acestei inteligențe artificiale, cel afectiv”, a mai adăugat el.

Când a fost întrebat despre ChatGPT, Iliescu a avut o reacție amuzată, povestind cum un prieten l-a întrebat pe chatbot ce părere are despre el. „Răspunsul lui a fost că, dată fiind orientarea mea către tehnologie, e destul de sigur că l-aș putea plăcea. Prin urmare, mi-a câștigat încrederea.” Totuși, Iliescu își exprimă preferința pentru interacțiunea umană: „Prefer însă un interlocutor uman, bag de seamă că inteligența aceasta artificială nu prea are simțul umorului.”