Bursa de la București a început săptămâna prost. Indicele BET, scădere de 0,34 la sută
Bursa de Valori București (BVB) a început săptămâna cu evoluții negative. Indicii pieței erau în totalitate pe roșu, la jumătatea zilei, de la deschiderea tranzacțiilor, cu excepția indicelui BET-FI, al societăților financiare, care era în creștere cu 0,71 la sută.
Principalul indice al pieței, BET, era în scădere cu 0,34 la sută, până la 17.626,47 puncte.
Rulajul era de 13.298.617,64 lei (2.672.551,78 euro), la un volum de 13.223.264 de cereri și oferte.
Indicele BET Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni cotate la BVB, era în minus cu 0,32 la sută.
Indicele Blue-Chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de tituri, era, de asemenea, pe minus, cu 0,22 la sută, iar reperul randament al fondurilor de investiții BET-BK era în scădere cu 0,33 la sută.
Indicelui BET-NG al companiilor din energie și utilități, care era în minus cu 0,64 la sută, iar indice bursier BET-EF era, de asemenea, în scădere cu 0,34 la sută.
OMV Petrom a informat acționarii că a finalizat tranzacţia cu danezii de la Jantzen Renewables pentru achiziţionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice în România. Puterea instalată, 710 MW
OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător integrat de energie din sud-estul Europei, a anunţat la Bursa de Valori că a finalizat achiziţia mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice de la compania daneză Jantzen Renewables.
Proiectele urmează să fie dezvoltate în judeţul Teleorman şi sunt acum la stadiul „gata de construit” („ready-to-build”). Puterea instalată a acestor parcuri fotovoltaice va fi de 710 MW, fiind printre cele mai importante proiecte de acest tip şi în acest stadiu din Europa de Sud-Est, menţionează compania. Tranzacţia a fost aprobată de Comisia pentru Examinarea Investiţiilor Străine Directe.
„Această achiziţie marchează un progres esenţial în angajamentul ferm al OMV Petrom de a dezvolta un portofoliu de aproximativ 2,5 GW de capacitate instalată de energie regenerabilă până în 2030, valorificând parteneriate strategice. Ne dorim să venim în întâmpinarea creşterii cererii pentru energie verde şi să rămânem un partener de încredere pentru clienţii noştri, contribuind la securitatea aprovizionării cu energie a României. În continuare, ne dorim să identificăm partenerii potriviţi alături de care să construim aceste proiecte”, spune Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Gaze şi Energie.
Christian Jantzen, Co-fondator & CEO al Jantzen Renewables: „Ziua de astăzi este cu adevărat o realizare majoră pentru Jantzen Renewables, pentru partenerii noştri şi pentru sectorul energetic din România. Suntem mândri să contribuim în mod semnificativ la un viitor mai verde în România. Misiunea noastră este de a promova tranziţia energetică a ţării şi acesta este un prim pas vital pentru noi în realizarea acestei viziuni. Cu toate acestea, acesta este doar începutul şi vom continua să investim resurse semnificative în misiunea noastră în următorii ani”.
Pe de altă parte, într-un raport remis pieței, Fondul alternativ de investiţii Evergent Investments (EVER), unul dintre acţionarii companiei petroliere OMV Petrom (SNP), consideră că proiectul de exploatare a gazelor Neptun Deep din Marea Neagră, la care Petrom este operator, va menţine ridicată profitabilitatea companiei pe termen lung.
„În condiţiile menţinerii actualului cadru de reglementare, SNP are capacitatea realizării unei profitabilităţi superioare lui 2023 pe termen lung“, se arată în cel mai recetent raport Evergent aferent rezultatelor financiare.
Evergent, acţionar cu o deţinere de aproape 1,3% din OMV Petrom, adică o investiţie de 613 mil. lei, consideră că perspectivele pentru restul anului 2024 sunt pozitive, în condiţiile unor preţuri Brent şi marje de rafinare ridicate şi a înlocuirii contribuţiei de solidaritate din 2023, în sumă de 2,73 miliarde lei cu impozitul de 0,5% din venituri, care va fi sub 250 milioane lei, în 2024.