Un primar a amendat de 28 de ori un milionar. Care a fost motivul?

Publicat: 30 sept. 2024, 14:35, de Mariana Olteanu, în ACTUALITATE , ? cititori
Un primar a amendat de 28 de ori un milionar. Care a fost motivul?

Este un adevărat război între primăria din Reșița și propietarul Hotelului Semenic, o clădire aflată într-o stare avansată de degradare în centrul orașului. Milionarul care o deține a fost amendat de 28 de ori. De cealaltă parte, primarul Ioan Popa susține că sancțiunile sunt necesare pentru a soluționa problema acestui imobil abandonat, care reprezintă un pericol public și o rușine pentru imaginea orașului.

Situația s-a agravat în vara acestui an, după ce o grindă de beton, grea de aproximativ 15 tone, s-a desprins de pe clădirea aflată în paragină și a căzut. Doar șansa a făcut ca, în acele momente, să nu treacă nimeni prin zonă. Altfel, tot incidentul s-ar fi putut încheia cu pierderi de vieți omenești. De-a lungul timpului, edilul din Reșița a luat o serie de măsuri în legătură cu Hotelul Semenic.

“Vreau să înțelegeți ce a făcut primăria de când sunt eu în funcție, în legătură cu acest obiectiv. În primul rând, l-am avertizat pe Gruia Stoica de nenumărate ori. Am fost la București de două ori personal: o dată la biroul lui Gruia Stoica și o dată la el acasă. M-a chemat la acasă, să-mi explice el cum stau lucrurile. Este un tip controversat, a avut situații în care a fost condamnat la închisoare pentru diverse probleme legate de calea ferată. Nu m-a interesat acest aspect. I-am spus de fiecare dată când am avut ocazia, fie direct, fie telefonic, fie prin mesaje, că îl rog foarte frumos să facă ceva cu acest hotel, mai ales după ce am terminat Centrul Civic. De fiecare dată, răspunsul lui a fost ‘Da, vedem, o să vedem, o să venim, o să facem’”, a spus Popa.

O grindă de 15 tone s-a prăbușit din structura unui hotel din centrul  Reșiței / Proprietar este omul de afaceri Gruia Stoica / Primar: ”A căzut  pentru că în spatele ei a fost tot timpul apă, a erodat fierul beton până a  ruginit”

28 de amenzi totalizând 517.500 lei: Doar 91.000 de lei au fost plătiți până acum

Primarul a explicat că administrația locală a făcut numeroase demersuri pentru a-l convinge pe Gruia Stoica, proprietarul clădirii și un om de afaceri controversat, să ia măsuri de reabilitare. În ciuda întâlnirilor și avertismentelor repetate, soluțiile propuse de Stoica nu s-au concretizat. Până în momentul de față, dintr-o situație pusă la dispoziție de Primăria Reșița reiese că s-au adunat 28 de amenzi, în valoare totală de 517.500 de lei, din care s-au achitat doar 91 de mii de lei. Restul sancțiunilor sunt ori contestate în instanță, ori neplătite.

Noi am încercat să respectăm ceea ce legislația ne impune și ne obligă să facem, prin măsuri aplicate de diferite servicii din primărie, de-a lungul timpului. Majoritatea acestor sancțiuni au fost contestate de Gruia Stoica. Nu sunt o persoană care să comenteze deciziile judecătorești, dar haideți să vă dau un exemplu.

La o amendă pe care am dat-o din cauza stării clădirii – în care cresc copaci, sunt geamuri sparte, cu poze atașate pentru a arăta aceste probleme – instanța a considerat că nu are toate informațiile necesare pentru a individualiza sancțiunea aplicată, astfel că nu se cunosc toate împrejurările care ar putea ajuta la aprecierea gravității faptei.

Judecătorul a spus că nu avem suficiente dovezi că această clădire prezintă pericol public. La recurs, la tribunal, s-a constatat că sunt: elemente de clădire căzute, tencuială degradată, scări deteriorate, vegetație care crește pe terase, spațiu degradat, dar s-a decis să-i fie înjumătățită amenda. Fac un apel și la instanțe să nu mai fie atât de permisive cu acest gen de situații, pentru că acestea pot duce la consecințe foarte grave și la pierderi de vieți omenești”, a încheiat Popa.

Proprietarul Gruia Stoica: „Încerc să reabilitez clădirea, dar sunt blocat administrativ”

De cealaltă parte, Gruia Stoica susține că situația imobilului este blocată de factori administrativi și de interese ascunse. El afirmă că a dorit să reabiliteze clădirea, dar a fost împiedicat de administratorii judiciari care au băgat societatea în faliment, deși nu ar exista datorii. Stoica acuză autoritățile locale că au făcut presiuni pentru a cumpăra hotelul la un preț mult sub valoarea reală.

“Discut de ani de zile despre acest subiect și, de fiecare dată, în loc să rezolvăm problema, ne lovim de amenzi și contestații în instanță. Pur și simplu ne blochează în instanță. Acum, sincer, nu știu cât de multă vină am eu și cât de multă au alții. Este ceva necurat acolo, la Reșița. Administratorul judiciar a băgat societatea în faliment fără să existe datorii. Așa ceva nu am mai văzut și nici nu am auzit vreodată”.

Stoica acuză presiuni pentru vânzarea hotelului: „Mi-au oferit un preț ridicol de mic”