Vaccin antigripal nazal, cu autoadministrare!

Publicat: 30 sept. 2024, 15:21, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Vaccin antigripal nazal, cu autoadministrare!
vaccin antigripal nazal autoadministrare FDA

Recent, Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite a dat undă verde  autoadministrării unui vaccin antigripal nazal.

Vaccinul FluMist este produs de  laboratoarele Astra-Zeneca. El a fost aprobat din 2003, disponibil în format de spray nazal.  În prezent, este singurul vaccin antigripal nazal care poate fi administrat chiar de pacient. Până acum, vaccinul era administrat de un profesionist din domeniul sănătății.

În privința autoadministrării se precizează că este posibilă pentru adulți cu vârsta de până la 49 de ani și de către un părinte sau o persoană care are în grijă, copiilor cu vârste între 2 și 17 ani.

FDA și-a bazat aprobarea pe rezultatele unui studiu privind utilizarea FluMist, care a arătat că adulții pot să efctueze autoadministrarea vaccinului sau să-l administreze altora”, precizează Astra-Zeneca într-un comunicat de presă.

Laboratorul Astra-Zeneca a anunțat că intenționează să înființeze un serviciu FluMist Home , care va face posibilă, în colaborare cu farmaciile, livrarea vaccinului direct persoanelor bolnave.

”Aprobarea FluMist pentru autoadministrare este un pas important pentru a face vaccinurile mai accesibile și a reduce povara anuală a gripei ”, a declarat Iskra Reic, vicepreședinte executiv al Vaccinurilor și Terapiilor Imuneîn cadrul  Astra-Zeneca .

De altfel, mulți experți în domeniul sănătății salută această performanță, considerând că „este o veste bună” care poate contribuila „încurajarea mai multor oameni să se protejeze de gripă”.

Totuși. dr. Jesse Bracamontre, medic la Mayo Clinic, precizează că vaccinul nu va fi recomandat tuturor persoanelor, deoarece conține o versiune atenuată a virusului gripal. Sunt  unele situații care nu ne permit să folosim vaccinul nazal: de exemplu,  în cazul persoanelor care fac tratamente cu acțiune asupra sistemului imunitar sau care au  HIV. În aceste cazuri, trebuie consultat medicul de familie pentru a vă asigura dacă este oportun acest vaccin, subliniază dr. Bracamonte.

În Statele Unite, în timpul iernii trecute, au fost 35 de milioane de persoane afectate gripă. Și tot aici ,gripa a provocat 400.000 de spitalizări și 25.000 de decese.