Românii sunt nemulțumiți de ciclonul Ashley: ”Pe vremea mea i se spunea toamnă”

Publicat: 30 sept. 2024, 15:42, de Vlad Stefan Orjan, în OPINII , ? cititori
Românii sunt nemulțumiți de ciclonul Ashley: ”Pe vremea mea i se spunea toamnă”

E fascinant cum, indiferent de situație, românul găsește mereu ceva de comentat. Dacă nu se fac avertizări pentru o furtună iminentă, criticăm autoritățile că dorm pe ele. Dacă se fac avertizări și, în final, ploaia nu este atât de intensă, imediat sar voci: „De ce ne-ați panicat pentru nimic?” Pare că nu există o cale de mijloc.

Inclusiv un ziarist controversat din Buzău a aruncat cu pietre spre autorități, acuzându-le că avertizările meteo au fost doar o minciună și că oamenii au fost panicați inutil. Deși intenția autorităților a fost de a preveni potențiale tragedii, jurnalistul a susținut că prognoza nu a fost decât un instrument pentru a răspândi teamă, alimentând nemulțumirea publicului și adâncind neîncrederea în instituțiile responsabile.

Eu, personal, apreciez că autoritățile au ales să fie preventive. Într-o țară unde infrastructura se luptă cu fiecare aversă, mi se pare de bun-simț să ne pregătim pentru ce e mai rău. Vorba rapperului american – Lil Wayne: „Prepare for the worst, pray for the best” . ➤ Pregătiți-vă pentru ce este mai rău, rugați-vă pentru ce este mai bun.  Că așa e firesc: mai bine să fim preveniți decât să regretăm mai târziu.

Să ne aducem aminte doar de această vară, când o ploaie de 15 minute a transformat orașe precum București, Cluj sau Constanța în ”lacuri”. A fost suficient să plouă torențial un sfert de oră, și străzile au devenit canale navigabile. Când vedem astfel de lucruri, nu e de râs. Avertizările meteo nu sunt doar niște vorbe în vânt, ci o încercare de a ne pune în gardă pentru posibile pericole.

Așadar, înainte să ne supărăm că nu a plouat „destul” după o avertizare, poate ar fi mai înțelept să apreciem că cineva, undeva, încearcă să ne protejeze. Ashley, în cazul de față, a fost o furtună dezamăgitoare? Poate pentru unii. Pentru mine, însă, e reconfortant că ne-am pregătit pentru ce putea fi mai rău și că, în final, ne-am bucurat de ce a fost mai bine.