La Institutul ”Matei Balș”: Un prim caz de gripă!

Publicat: 30 sept. 2024, 18:22, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
La Institutul ”Matei Balș”: Un prim caz de gripă!
gripă Institutul Matei Balș legea vaccinării

Un copil în vârstă de 11 ani a fost diagnosticat cu gripă și a fost internat luni de dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a anunțat prof. univ. dr. Victoria Aramă.

”Avem un prim caz, dimineață (n.r.luni), un copil de 11 ani, care a venit dintr-un județ limitrof Bucureștiului. A fost o surpriză, febril fiind, că a fost gripă. Avem astfel un prim caz spitalizat“, a spus prof. univ. dr. Victoria Aramă, medic primar la Institutul ”Matei Balș”.

Medicul Aramă insistă asupra necesității de a ne vaccina antigripal în condițiile în care sezonul gripal a debutat mai devreme și crește riscul de complicații severe, chiar la persoane fără comorbidități.

„Există extrem de multe forme severe de gripă, la persoane până în 50 de ani, fără multe comorbidități sau deloc, nevaccinate, grupa supra-infectate, de obicei cu pneumococ, care au condus la spitalizare, uneori la ședere în ATI”, a precizat prof. univ.dr. Aramă. la conferinţa cu tema „Noul sezon epidemic: cinci ameninţări pentru Sănătate. Cum reacţionăm?”, organizată de DCNews.

O lege a vaccinării

Medicul Simin-Aysel Florescu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş din București, consideră că „este necesară o lege a vaccinării prin care să trecem de pragul explicaţiilor (…) pentru că, dacă vorbim de sănătate publică, vaccinarea nu mai este o alegere individuală”.

„În cele mai multe cazuri, părinţii care nu îşi vaccinează copii ignoră cu desăvârşite subiectul vaccinării. Trece pe lângă ei toată informaţia noastră. Şi mai mult, dacă copilul supravieţuieşte şi e bine, e o dovadă în plus că e mai bine aşa, că se imunizează natural, ceea ce e iraţional, pentru că, în acest fel, ajungem la izbucniri epidemice şi la nenumărate cazuri complicate”, a subliniat medicul Simin-Aysel Florescu.

Medicii subliniază importanța vaccinării în contextul în care sezonul rece vine cu gripă, dar și cu alte provocări, printre care: pneumonie, meningită, tuse convulsivă, virusul sincițial respirator, Covid 19.