Unde a dus lipsa de medici la Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş!

Publicat: 30 sept. 2024, 20:16, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Unde a dus lipsa de medici la Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş!
Spitalul Negrești-Oaș lipsă medici maternitate garda pediatrie

Spitalul Orăşenesc Negreşti-Oaş îşi suspendă temporar activitatea în câteva compartimente esențiale din cauza lipsei personalului medical superior.

Practic, Spitalul Orășenesc Negrești-Oaș rămâne fără pediatrie și maternitate, chiar în debutul sezonului rece, care este asociat cu multe probleme de sănătate mai ales în cazul copiilor.

”Temporar, din cauza lipsei de personal medical superior, se va suspenda linia de gardă pediatrie și activitatea secției de pediatrie și a compartimentului de maternitate din cadrul Spitalului Orășenesc din Negrești-Oaș”, se precizează în comunicatul semnat de mangerul ec. Pap Dalma și directorul medical interimar. dr. Naghi Emil.

În același comunicat, locuitorilor li se recomandă ca, între 1 și 14 octombrie, să se adreseze cabinetelor medicilor de familie  și cabinetului de obstetrică ginecologie din cadrul ambulatoriului acestui spital. Iar în caz de urgență sunt sfătuiți să apeleze la 112 sau să se adreseze Spitalului Județean Satu Mare.

Evident, această decizie afectează în mod direct familiile cu copii mici și femeile însărcinate care la un moment dat pot avea nevoie de asistență medicală de urgență, care să prevină complicațiile.

În prezent, multe spitale  din țară se confruntă cu o criză de personal medical. ”Problema cea mai importantă o reprezintă o distribuție inegală: o data la nivel teritorial, a doua oară la nivel de anumite specialități”, spune Gindrovel Dumitra, secretarul general al Colegiului Medicilor din România.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, la finele anului 2023, în țara noastră, erau 72.740 de medici, dintre aceștia, peste 90% profesează în mediul urban. În prezent, peste 50% dintre medici profesează în București și județele Iași, Dolj, Mureș, Cluj și Timiș, adică acolo unde sunt centre universitare.