Mesajul lui Stoltenberg, dacă Trump câștigă alegerile

Publicat: 30 sept. 2024, 19:07, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Mesajul lui Stoltenberg, dacă Trump câștigă alegerile
Jens Stoltenberg NATO Mark Rutte Ucraina

Jens Stoltenberg pleacă de la conducerea NATO, dar le cere guvernelor europene sceptice să activeze cu Trump, dacă acesta câștigă alegerile.

Înainte de a pleaca de la conducerea NATO, Jens Stoltenberg a făcut apel la guvernele europene sceptice ca, în situația în care Trump va câștiga alegerile prezidențiale,  să activeze cu acesta.

„Oricine ar fi ales ca președinte al Statelor Unite în noiembrie, cred că este important ca aliații europeni să se angajeze cu Statele Unite pentru a se asigura că acestea continuă să sprijine Ucraina”, a declarat Stoltenberg pentru Politico, în ultimul său interviu în calitate de șef al NATO.

Jens Stoltenberg face acest apel chiar cu o zi înainte de a se retrage din funcția de secretar general al NATO. El a recomandat guvernelor sceptice să ”facă tot ce le stă în putință” pentru a-l convinge pe Trump să mențină sprijinul SUA acordat Ucrainei.

„Este important ca aliații europeni să nu creeze profeții care se împlinesc singure, ci de fapt … să facem tot ce putem pentru a ne asigura că SUA continuă să sprijine Ucraina”, a declarat șeful NATO.

Toți aliații europeni, a adăugat el, ar trebui „să transmită foarte clar Statelor Unite” că „nu vor aduce pacea” în Ucraina, dacă aceasta nu poate continua ca națiune suverană și independentă.

”Este timpul…”

Stoltenberg a mărturisit că are un sentiment „ciudat” să plece după zece ani de la conducerea NATO. „Este timpul să plec… Dar, în același timp, îmi va fi dor de NATO. Am prieteni, am oameni aici care îmi vor lipsi, dar asta face parte din viață. Și, ca să fiu sincer, am mai demisionat înainte și întotdeauna am avut același sentiment de a păși în gol… De fiecare dată se va întâmpla ceva nou și interesant”, a adăugat Stoltenberg.

În legătură cu Mark Rutte succesorul său la conducerea NATO, Stoltenberg a subliniat că ”are toate calificările pentru a fi un secretar general perfect și bun”.