Zilele când luăm în greutate. Culmea, nu în weekend!

Publicat: 01 oct. 2024, 06:09, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Zilele când luăm în greutate. Culmea, nu în weekend!
greutatea corpului weekend studiu

Un recent studiu, realizat de un grup de cercetători din Australia, arată că greutatea corpului nostru variază de la o zi la alta. Dar în unele zile suntem mai ”grei” și, în mod curios, nu în weekend.

Cercetătorii de la Universitatea din Australia de Sud au studiat variația greutății corpului de-a lungul anotimpurilor, lunilor, dar și săptămânilor. Studiul a inclus 375 de adulți australieni, cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, purtând un instrument de urmărire a activității fizice. Participanții la studiu au fost încurajați să se cântărească de preferință zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână, folosind un cântar conectat. Datele au fost colectate de la distanță, folosind un software.

Rezultatele au arătat că participanții erau mai ”grei” vara, slăbeau toamna și își recăpătau greutatea iarna. Dar, pe măsură ce săptămânile au trecut, a apărut o altă tendință:  luăm în greutate în weekend pentru a atinge un maxim luni și marți. Apoi, se înregistrează o ușoară scădere până vineri.

Acest studiu subliniază că greutatea corpului nu este stabilă, ci are fluctuații în fiecare zi.  Și acest fenomen este influențat de ceea ce bem și mâncăm, de exercițiile fizice efectuate, de orele de somn, de perioada ciclului menstrual în cazul femeilor, perioadă care este asociată cu o retenție de apă.

De asemenea, autorii acestui studiu mai subliniază că nu trebuie să intrăm neapărat în panică când ne urcăm pe cântar. În general, greutatea variază, în mod normal, cu aproximativ 250 de grame în medie, în fiecare săptămână. Este și motivul pentru care se recomandă să ne cântărim doar o dată pe săptămână sau  la două săptămâni pentru  a avea o informație corectă asupra greutății.