Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă, prin care accesează finanțări UE și construiesc o fabrică de conserve
După douăzeci de ani de promisiuni că vor fi ajutați de stat prin construirea unui antrepozit frigorific și a unei fabrici de prelucrare a legumelor, fermierii din Matca s-au asociat într-o cooperativă prin care au au obținut finanțări europene pentru peste 300 de proiecte de modernizare a solariilor și au demarat construirea propriei fabrici de prelucrare a legumelor.
„Avem deja o hală la dispoziție pe care am putea să o dotăm cu echipamentele necesare, să obținem autorizațiile și avizele”, acesta este anunțul președintei cooperativei din Matca, Cristina Chicoșu, în legătură cu construirea propriei fabrici de procesare a legumelor, o întreprindere esențială pentru unul din cele mai importante bazine legumicole din țară.
La Matca, unde există peste 1.000 de hectare de solarii pentru producții de legume toată lumea se ocupă cu producția roșiilor, castraveților și ardeilor la solar, dar și pentru producțiile de legume la câmp. Dar Matca este și centrul unuia din cele mai importante bazine legumicole din țară, pentru că și fermierii din localitățile învecinate, Corod, Umbrărești, Drăgăneşti, Barcea, au preluat exemplul, trecând la producția de legume în solarii.
Într-o zonă cu o asemenea producție legumicolă e strict necesară existența unui antrepozit frigorific și a unei fabrici de conserve în care să fie procesate legumele care nu ajung la piață. La începutul anilor 90, încă mai funcționa Fabrica de Conserve din Tecuci, dar după privatizare Contec SA a intrat în „picaj”.
Începând din 2003, legumicultorilor din Matca le-au fost promise de către toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, ba construirea „Parcului Agro – Industrial Matca”, ba construirea unei fabrici de conserve de legume, dar niciuna din aceste promisiuni nu s-a concretizat.
La Matca va fi construită o fabrică de procesare a legumelor în baza unei finanțări europene
Situația s-a schimbat după ce, în 2017, patru legumicultori din Matca s-au asociat în Cooperativa Legume Proaspete și Sănătoase Matca și au început să acceseze finanțări europene pentru modernizarea solariilor și instalațiilor de udare sau pentru achiziționarea unor echipamente moderne. Puterea exemplului a dat rezultate și au aderat la cooperativă din ce în ce mai mulți fermieri, în prezent aceasta având peste 300 de membri asociați.
Legumicultorii care au aderat la cooperativă fac parte din generația mai tânără de fermieri, care știu ce a fost „cooperativizarea” de pe vremuri pentru bunicii și părinții lor, dar au înțeles și cât de importantă este asocierea într-o cooperativă pentru a negocia condițiile de pe piață, dar și pentru accesarea finanțărilor europene.
Cristina Chicoșu, președinta Cooperativei Legume Proaspete și Sănătoase Matca, a anunțat în cadrul unei emisiuni a televiziunii naționale, că la Matca va fi construită o fabrică de procesare a legumelor, după ce și în anii trecuți dar și în vara acestui an, mulți legumicultori au fost nevoiți să arunce surplusul de legume pentru că nu au avut unde să valorifice marfa.
„Nu avem unde să livrăm legumele pentru procesare în zona Matca sau împrejurimi. Intenționăm să depunem un proiect prin intervenția DR 23 – Investiții pentru procesarea si marketingul produselor agricole în vederea obținerii unor produse alimentare, să facem cel puțin o linie de suc de roșii, să producem noi pe comuna Matca. Și de asemenea procesare pentru castraveți murați.
Pentru că am avut surplus de roșii și castraveți și puteam să utilizăm legumele în loc să le aruncăm. Investiția ar prelua acest surplus de legume și l-ar valorifica. Mica noastră făbricuță ar trebui să fie finalizată undeva în 2026. Avem deja o hală la dispoziție pe care am putea să o dotăm cu echipamentele necesare, să obținem autorizațiile și avizele”, a declarat Cristina Chicoșu.
Inițiativa Cooperativei Legume Proaspete și Sănătoase Matca este susținută de primarul comunei Matca, care la rândul său a încercat să obțină fonduri pentru construirea unei fabrici de conserve de legume.
„Susținem această inițiativă pentru că este foarte importantă pentru fermieri. Am încercat și prin Primăria Matca să obținem fonduri pentru construirea unei unități de procesare, dar nu am găsit linie de finanțare. Dar nu am abandonat, dacă găsesc o linie de finanțare voi continua demersurile”, ne-a declarat primarul din Matca, Gheorghe Marin.
Cooperativa din Matca a accesat pentru membrii săi peste 300 de finanțări europene, de la 15.000 la 50.000 euro fiecare
Cooperativa agricolă din Matca a fost înființată în 2017, de către 4 membri fondatori, cărora în scurt timp li s-au alăturat circa 20 de membri asociați. În prezent, cooperativa are peste 300 de membri asociați.
„Majoritatea fermierilor care au aderat în cooperativa noastră agricolă sunt membri care au nevoie de ajutorul nostru. Sunt membri care cultivă solarii și exploatații agricole vegetale și membri care au în spate o experiență de cultură mare. Și eu provin dintr-o familie de legumicultori din Matca, știu toate etapele și fluxul tehnologic pentru cultivarea legumelor”, spune Cristina Chicoșu, președinta Cooperativei Legume Proaspete și Sănătoase Matca.
Mulți dintre fermierii din Matca, ce la început erau reticenți la înscrierea într-o cooperativă agricolă, au fost convinși să se înscrie în Cooperativa Legume Proaspete și Sănătoase Matca după ce au constatat că prin consultanța oferită în cadrul cooperativei mulți legumicultori au obținut finanțări europene de până la 50.000 de euro pentru a-și dezvolta afacerile:
„La începutul activității de consultanță, oamenii au fost reticenți și am avut patruzeci de dosare la nivel de birou. Ele au fost cu succes în cea mai mare parte. Oamenii au fost reticenți datorită faptului că nu credeau în fonduri europene și nu credeau că statul sau orice altă instituție or să le dea lor niște bani pentru dezvoltarea afacerilor pe plan local.
Dar din 2016 au crescut, s-au dublat, s-au triplat, cererile pentru consultanță, datorită puterii exemplului și asta a contat foarte mult. Am fost recomandați de către fermierii care au luat finanțare și au avut succes și asfel, în perioada 2015 – 2018, când au fost finanțate aceste măsuri, am ajuns la aproximativ 250 – 300 de proiecte finanțate”, a adăugat Cristina Chicoșu.
Potrivit acesteia, cele peste 300 de proiecte cu finanțare europeană dezvoltate la Matca reprezintă un important progres, pentru că legumicultorii din Matca au trecut la tehnologii moderne, și-au modernizat solariile, au trecut la udarea inteligentă a culturilor și utilizarea unor echipamente moderne:
„Tinerii fermieri, cărora le-am instrumentat dosarele, au primit între 15.000 și 50.000 de euro. Asta le-a facilitat dezvoltarea exploatației agricole, au investit în renovarea și dezvoltarea solariillor, și dotarea exploatației cu echipamente noi”.
După 20 de ani promisiuni electorale și bani cheltuiți aiurea. Din „Parcul Agro-Industrial Matca” a rămas un maidan betonat
Construirea fabricii de conserve de legume de la Matca se profilează după 20 de ani în care legumicultorilor din Matca li s-au făcut multe promisiuni de construire a unui antrepozit frigorific și a unei fabrici de conserve de legume.
Dar chiar și atunci când au fost alocate fonduri, nu s-a făcut mai nimic și banii au fost cheltuiți aiurea.
O „investiție” de care s-a ales praful a fost proiectul „Parcului Agro – Industrial Matca”. Proiectul în valoare de 5 milioane de euro a fost demarat în 2003. „Parcul Agro-Industrial” urma să aibă o suprafață de 15 ha, pe care urmau să fie construite o stație de sortare a legumelor, echipamente de ambalare și antrepozite frigorifice, pentru stocarea legumelor înainte de livrare.
La lansarea proiectului, în martie 2004, a participat și Leonard Cazan, ministrul Dezvoltării din Guvernul Năstase, care alocase o parte din fonduri. Au fost cheltuiți 80.000 de euro pentru studiul de impact și studiul de fezabilitate, alți 50.000 euro pentru gard, și alte sute de mii de euro pentru platforma betonată. Primăria din Matca și Consiliul Județean Galați au alocat alte sute de mii de euro pentru drumul croit prin câmp și rețeaua de energie electrică.
În mai 2004, „investiția” de la Matca a fost vizitată de președintele Ion Iliescu, aflat în turneu electoral pentru susținerea candidaților PSD la alegerile locale.
Alegătorii din Matca au votat cu PSD, dar după alegerile locale din iunie 2004 finanțările și lucrările s-au oprit și de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.
Acum, din „Parcul Agro – Industrial” Matca a rămas un maidan de 500 mp, betonat, unde legumicultorii de la Matca își vând legumele vara și toamna, pe caniculă și ploi.