Românii vor putea călători fără viza în America din ianuarie. Marcel Ciolacu: Statele Unite trebuie să devină partenerul principal non-UE al României

Publicat: 01 oct. 2024, 07:26, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Românii vor putea călători fără viza în America din ianuarie. Marcel Ciolacu: Statele Unite trebuie să devină partenerul principal non-UE al României
Românii vor putea călători fără viza în America din ianuarie. Marcel Ciolacu: Statele Unite trebuie să devină partenerul principal non-UE al României

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că, începând din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite. El a explicat că această realizare a fost posibilă datorită unei abordări profesioniste și a implicării unei echipe specializate în acest domeniu.

Ciolacu, vești bune pentru Români

Potrivit premierului, procesul a implicat și modificări legislative, care au facilitat eliminarea vizelor. De asemenea, el a menționat că anunțul oficial cu privire la această decizie urmează să fie făcut în jurul datei de 15 octombrie.

Ciolacu a subliniat importanța parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite, afirmând că securitatea și siguranța țării noastre se bazează pe această colaborare.

În opinia sa, România este un partener esențial al SUA în Europa, iar dovada acestei relații de încredere este aprobată prin furnizarea de tehnologie avansată, cum ar fi avioanele de luptă F-35. Premierul a evidențiat că Statele Unite trebuie să devină principalul partener non-UE al României, subliniind că această cooperare este vitală pentru stabilitatea și dezvoltarea țării.

„Statele Unite sunt parterenerul strategic al României. Securitatea, siguranța României se bazează pe parteneriatul strategic cu SUA, fără discuții. Suntem unul dintre stâlpii principali ai partenerului strategic în Europa, de departe.

Faptul că ni s-au aprobat tehnologie de vârf, la F-35, este o dovadă că ești un partener de încredere, predictibil și ei nu pot concepe să nu fie alături de români. Statele Unite trebuie să devină partenerul principal non-UE al României”, a declarat Ciolacu la Antena 3.

În ceea ce privește economia, Ciolacu a reiterat că în prezent totul gravitează în jurul acestui domeniu la nivel global. El a exprimat încrederea că România va face progrese semnificative în următorii ani, plasându-se între primele zece economii ale Europei.

Premierul a subliniat importanța aderării la OCDE și la spațiul Schengen, considerând că aceste obiective vor aduce beneficii majore României. Totodată, el a menționat că țara va depăși Austria din punct de vedere al PIB-ului și că, în ceea ce privește puterea de cumpărare, România este foarte aproape de Polonia.

Pe lângă aspectele economice, Ciolacu a insistat pe necesitatea consolidării relațiilor cu țările din Balcanii de Vest și cu Turcia. În opinia sa, aceste legături sunt esențiale pentru poziția României în regiune și pentru rolul pe care țara îl poate juca în context geopolitic.

”În acest moment, în lume totul este despre economie. Intrarea în OCDE va conta imens, intrarea în Schengen contează imens pentru noi, pentru români, plus că e o nedreptate, dar explozia, în PIB-ul României… noi vom depăşi Austria. Anul viitor, noi vom depăşi. Ca putere de cumpărare, în acest moment, ne apropiem foarte mult de Polonia. Noi vom fi, România, în viitorii cinci ani, vom fi în primele zece PIB-uri ale Europei”, a mai declarat, luni seară, într-un interviu la Antena 3.