Ciclonul Ashley, văr cu pandemia Covid, din familia Psyop

Publicat: 01 oct. 2024, 18:02, de Cristian Dogaru, în OPINII , ? cititori
Ciclonul Ashley, văr cu pandemia Covid, din familia Psyop

Meteorologul militar, scos din mânecă pentru a da credibilitate viziunilor apocaliptice despre „ciclonul” Ashley promovate de autorități, a fost cheia operațiunii psihologice care a implicat și serviciul RO Alert.

În generația mea am asistat la câteva operațiuni psihologice importante. După teroriștii de la Revoluție, am avut ,,banii voștri sunt în siguranță”(imagini filmate din sediul BCR la jurnalul PRO TV, cu munți de bani, dupa falimentul FNI), pandemia Covid și, recent, ciclonul Ashley.

Despre care, mai nou, am aflat că nici nu a existat, a fost o invenție pur românească, rostogolită prompt pe toate canalele media, oricum avide de senzațional și nerăbdătoare să culegă audiențe record, ca la orice catastrofă.

De ce-a fost nevoie de toată această butaforie?

După inundațiile precedente din Galați, lăsate cu morți și sinistrați, autoritățile guvernamentale s-au temut că o repetare a poveștii va fi decontată mult mai aspru electoral, mai ales că AUR lăsase baltă orice campanie și se mutase în Galați ca să ajute demonstrativ sinistrații.

Condițiile erau create, apăruse de joi-vineri un front atmosferic ce se putea lăsa cu precipitații, cum convingi oamenii să fie relocați de acolo, pentru ca, în eventualitatea unor noi inundații de proporții, să nu mai existe reportaje lacrimogene și acuze la adresa Guvernului?

,,Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley se pare că se va numi, are o tendință de a mătura România de la Vest la Est. Din acest motiv suntem precauți, inclusiv cu ceea ce se întâmplă în bazinul hidrografic Prut -Bârlad și mai ales în legătură cu ceea ce se întâmplă în județele Vaslui și Galați”, spunea ministrul Mediului, Mircea Fechet, vineri, 27 septembrie 2024.

Toată presa, nu doar cea tabloidă, a preluat povestea ciclonului, mai ales că apăruseră și confirmări de la meteorologii de la INMH și aveam deja o verificare din 2 surse- și meteorologii militari erau de aceeași părere.

,,Oamenii să ia în seamă alertele! De peste 20 de ani nu am văzut pe hărțile de prognoză atâta apă în atmosferă” era un titlul de-o șchioapă din Hotnews, știre preluată imediat de mai toată presa din România.

Apariția acestui meteorolog militar, cu o viziune apocaliptică și el, mult mai contondentă decât cea a INMH, care a insistat doar pe posibilitatea unor precipitații abundente, a întregit tabloul catastrofist pregătit de declarațiile ministrului Fechet și de mesajele RO Alert.

Armata, alaturi de biserică, sunt printre putinele instituții care se mai bucură de ceva credibilitate în România, astfel încât un meteorolog militar, care anunță catastrofe, va fi luat în serios mai ușor (după cum vă amintiți, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid era la rândul său un militar, colonelul Gheorghiță, care a sfârșit apoi în cancan, recăsătorit cu o divă).

Și, după ce groaza a fost băgată profesionist în populație, s-a reușit evacuarea rapidă a peste 5.900 de persoane din 23 de localități din Galați, 60 de persoane au fost evacuate din trei localități din Vaslui, iar 11 persoane dintr-o localitate din județul Argeș.

Ce rost a mai avut, însă, mesajul RO Alert din București, transmis duminică 29 septembrie la ora prânzului, prin care erau anunțate fenomene extreme iar lumea era sfătuită să nu mai umble brambura pe stradă, să nu se adăpostescă sub copaci, pe lângă imobilele în construcție, să închidă ferestrele, etc?

Dacă, vineri, avertizările apocaliptice porneau de la șansa reală să avem ploi mai abundente și poate ar fi justificat punerea asta în scenă, duminică la ora pânzului orice serviciu meteo ar fi fost capabil să prevadă că nu urma nimic în următoarele ore și că nu era necesară nicio nouă avertizare. În final, în București a urmat o banală ploaie de toamnă.

Dacă, în decembrie 1989, mitul teroriștilor a fost generat cu ajutorul simulatoarelor de fum și a avalanșei de comunicate false venite din țară pentru TVR, dacă în pandemie lumea a fost băgată în sperieți de raportările privind decesele Covid, în care erau, însă, înghesuite și mare parte din decesele din alte cauze, operațiunea psihologică „Ashley” a fost generată de un ciclon inexistent, popularizat în media și întărit de experții armatei în meteorologie citați ca sursă alternativă la INMH.

Aș fi foarte curios cum au reușit investigatorii domnului Tolontan să dea de renumitul expert, exact la timp pentru a confirma invenția ciclonului Ashley? Era o somitate consultată și înainte sau era o descoperire recentă, a dorit chiar somitatea să salveze națiunea și a luat legătura cu presa, etc?

Ne putem proteja de efectele acestor operațiuni psihologice?

Foarte greu, în condițiile în care cei care erau inițial chemați să își folosească simțul critic în folosul publicului (media) s-au transformat mai nou în trompete ale propagandei guvernamentale (vezi pandemia Covid, războiul din Ucraina). Dar, așa se întâmplă când publicul nu mai finanțează media, ci o fac partidele/Guvernul.

Focalizarea principalelor canale media pe un subiect și uniformizarea punctelor de vedere e dificil de privit în cheie critică, pentru că mentalitatea majorității dintre noi este calată pe evitarea posturii de ,,Gică Contra”.

Oamenilor nu le place să fie în minoritate, se simt nesiguri când turma e în altă direcție, iar unul dintre efectele propagandei este de a da impresia că reflectă opinia majorității astfel încât din start indivizii sunt descurajați să asculte și să ia în serios părerile contrare, cel puțin în prima fază a operațiunii pshihologice.

Revenind la cazul nostru particular, ciclonul Ashley, au existat 2 momente în care o privire critică ar fi identificat neconcordanțele.

Ministrul Fechet vorbește de ciclonul Ashley fără să fie convins că ăsta e totuși numele: ,,Ne uităm cu îngrijorare, pentru că acest ciclon, Ashley, se pare că se va numi”. Or, dacă nu suntem siguri că așa se va numi, înseamnă că nu suntem siguri că e, totuși, catalogat ca un ciclon, deci…

Meteorologul militar a ținut să rămână anonim.

,,Toate acestea sunt semnul îngrijorării autorităților. Vor cădea precipitații foarte mari de apă. În unele zone sunt așteptate și cantități de 100 litri pe metru pătrat. Mă uit pe radare, pe hărți și pe modelele de prognoză de peste 20 de ani. Dar niciodată nu am văzut atâta apă în atmosferă ca acum”, a declarat, pentru Hotnews, un specialist în meteorologie din cadrul Armatei, sub condiția confidențialității.

Or, dacă problema chiar era de o gravitate maximă, dacă era vorba de avertizarea populației, de un pericol iminent, de ce să eviți să îți asumi un punct de vedere?