România va răspunde atacurilor cu drone ale Rusiei din vecinătatea frontierei, cu sprijinul NATO

Publicat: 01 oct. 2024, 19:25, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
România va răspunde atacurilor cu drone ale Rusiei din vecinătatea frontierei, cu sprijinul NATO

România va putea răspunde la atacurile cu drone rusești din apropierea frontierei, sprijinită de NATO, care a intensificat activitățile de supraveghere aeriană în regiune. Începând cu 29 septembrie 2024, NATO a lansat zboruri suplimentare cu aeronave de supraveghere Airborne Warning and Control System (AWACS), în coordonare cu autoritățile militare române.

Această măsură, aprobată de Comandantul Suprem Aliat Europa, face parte din activitatea de vigilență sporită a Alianței, care are ca scop monitorizarea activității militare rusești în regiune și întărirea prezenței NATO. Potrivit NATO Air Command, „zborurile AWACS sprijină prezența consolidată a Alianței în regiune și monitorizează activitatea militară rusă la granițele acesteia”.

România, pregătită să răspundă amenințărilor aeriene

Zborurile AWACS vor avea un rol crucial în creșterea capacității României de a răspunde la intensificarea activității aeriene din apropierea granițelor sale, inclusiv la atacurile cu drone rusești. Aeronavele AWACS sunt capabile să identifice avioane, rachete și UAV-uri (vehicule aeriene fără pilot) rusești care sunt folosite în atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene, situată în proximitatea României. Mai mult, aceste aeronave pot ghida și ajusta capacitatea de țintire a avioanelor F-16, sporind eficiența acestora în cazul unui răspuns armat.

„Această activitate de vigilență sporită este legitimă, defensivă, proporțională și pe deplin transparentă,” a subliniat NATO Air Command.

Schimbarea abordării NATO sub conducerea lui Mark Rutte

România, alături de Polonia și Letonia, a solicitat de ceva timp un „răspuns coordonat” din partea NATO la amenințările reprezentate de dronele și rachetele rusești care traversează spațiul lor aerian în timpul atacurilor asupra Ucrainei. Cu toate acestea, până acum, conducerea NATO nu a recomandat o astfel de intervenție directă. Lucrurile par însă să se schimbe odată cu preluarea mandatului de secretar general al NATO de către Mark Rutte.

Rutte a declarat că Alianța nu mai se opune loviturilor împotriva țintelor rusești cu arme furnizate Ucrainei, dar a subliniat că decizia finală va aparține fiecărui stat membru. El a subliniat că sprijinirea Ucrainei este esențială pentru securitatea Europei: „Nu poate exista o securitate puternică în Europa fără o Ucraină puternică și independentă.”

Zborurile AWACS vor avea loc exclusiv pe teritoriul statelor membre NATO, operând din baze aeriene din Grecia și Germania, și vor contribui la monitorizarea și securizarea flancului estic al Alianței.