Microplasticele responsabile de cancerul vezicii urinare!

Publicat: 02 oct. 2024, 06:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Microplasticele responsabile de cancerul vezicii urinare!
microplastice cancer studiu

Cercetătorii de la Universitatea Bond (Australia) au fost interesați de prezența micro și nanoplasticelor în tractul urinar. Ce i-a motivat să realizeze acest studiu, publicat în numărul din 31 august al Journal of Exposure Science&Environmental Epidemiology? Cele 404,61 milioane de infecții ale tractului urinar diagnosticate în 2019, care au provocat 236.000 de decese.

Pornind de la o meta-analiză a șase articole științifice, cercetătorii australieni au identificat particule din plastic în 54% dintre eșantioanele de urină, în 70% dintre eșantioanele renale și în 68% dintre eșantioanele referitoare la cazuri de cancer al vezicii urinare.

Dacă microplasticele sunt prezente în cazurile de cancer, cum știm dacă acestea sunt implicate în formarea tumorilor? Pentru a răspunde la această întrebare, cercetătorii au analizat zeci de studii anterioare care s-au ocupat de efectele particulelor de plastic asupra căilor urinare. Potrivit cercetătorilor, prezența plasticelor în căile urinare provoacă toxicitate și  inflamație, reducând durata de viață a celulelor. De asemenea, aceste microparticule perturbă căile de semnalizare extracelulare, care participă în special la creșterea, diferențierea celulară și transformarea în tumori.

Autorii studiului recomandă măsuri care trebuie luate rapid. Ei subliniază că efectele citotoxice ale microplasticelor, ca și capacitatea lor de a provoca inflamație, de a reduce viabilitatea celulară și de a perturba căile de semnalizare, generează îngrijorări majore de sănătate publică în privința cancerului vezicii, a bolii cronice de rinichi, a infecțiilor cronice ale tractului urinar și a incontinenței.

În 2019, au fost produse aproximativ 368 de milioane de tone de plastic, iar această cifră este de așteptat să se dubleze până în 2050. Site-ul Vie-publique subliniază că această creștere considerabilă poate fi explicată în special prin utilizarea masivă a plasticului în sectorul ambalajelor (36% din cota de piață globală).

Conform studiilor efectuate în ultimii ani, microplastice au fost descoperite în creier, placente, țesuturi testiculare etc. Un studiu subliniază consecințele negative ale microparticulelor asupra inimii. Acestea au fost depistate în plăcile de ateroscleroză îndepărtate din carotidele pacienților, care măreau de patru ori riscul de accident vascular cerebral, comparativ cu pacienții ale căror plăci de ateroscleroză nu conțineau plastic.