Lovituri israeliene asupra Hezbollah în Beirut: Armata avertizează despre escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Publicat: 02 oct. 2024, 05:53, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Lovituri israeliene asupra Hezbollah în Beirut: Armata avertizează despre escaladarea conflictului în Orientul Mijlociu

Armata israeliană a confirmat că desfășoară în prezent atacuri asupra unor ținte Hezbollah din capitala libaneză, Beirut, conform declarațiilor Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF), citate de CNN. Deși detaliile exacte ale operațiunilor militare nu au fost încă furnizate, imagini difuzate de AFP și Reuters au surprins o explozie puternică în Beirut în ultima oră.

În cursul nopții, IDF a emis avertismente locuitorilor din suburbiile sudice ale Beirutului, unde se află majoritatea susținătorilor Hezbollah, solicitând evacuarea mai multor cartiere și clădiri. Aceste zone au fost identificate ca fiind ținte ale viitoarelor atacuri israeliene. Purtătorul de cuvânt al IDF în limba arabă, Avichay Adraee, a postat un mesaj pe platforma X (fostul Twitter) după miezul nopții, în care a transmis că locuitorii se află în proximitatea unor ”instalații periculoase aparținând Hezbollah”. Adraee a avertizat că Forțele de Apărare ale Israelului urmează să desfășoare o operațiune „cu putere în scurt timp” împotriva acestor obiective.

Acțiunile IDF vin în contextul intensificării tensiunilor din regiune. Forțele Aeriene Israeliene au confirmat că atacurile iraniene cu rachete asupra bazei aeriene Nevatim din sudul Israelului nu au afectat capacitatea operațională a armatei israeliene. Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a subliniat că „forțele aeriene continuă să funcționeze pe deplin” și că vor lovi „puternic în Orientul Mijlociu”, la fel cum s-a întâmplat pe parcursul anului trecut.

Hagari a condamnat acțiunile Iranului, afirmând că acesta a comis un „act grav”, împingând întreaga regiune spre escaladare. Într-o declarație fermă, Hagari a reiterat angajamentul Israelului de a viza comandanții Hezbollah și pe oricine reprezintă o amenințare pentru cetățenii israelieni. „Vom acționa la momentul și locul pe care le vom decide”, a adăugat el.