Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde a lovit

Publicat: 02 oct. 2024, 07:19, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde a lovit
Cutremur în România. Ce magnitudine a avut și unde a lovit

Un cutremur de mică intensitate a avut loc în România, în noaptea de marți spre miercuri, conform datelor furnizate de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP).

Seismul, cu o magnitudine de 3 grade pe scara Richter, a fost înregistrat la ora 23:59, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Acesta s-a produs la o adâncime de 122,5 kilometri, o caracteristică specifică cutremurelor din această regiune.

Orașele cele mai apropiate de epicentru au fost Brașovul, aflat la 47 de kilometri sud-est, Sfântu Gheorghe, la 53 de kilometri, și Ploieștiul, situat la 57 de kilometri nord de punctul de origine al seismului. Alte orașe precum Buzău, Târgoviște și Focșani s-au aflat și ele în raza de influență a cutremurului, dar fără să se raporteze pagube sau incidente majore.

Când ar putea avea loc un cutremur major

Gheorghe Mărmureanu, unul dintre cei mai respectați seismologi din România, care a studiat cutremurele produse în această zonă încă din anul 1701, a oferit o perspectivă asupra activității seismice viitoare din România. Potrivit analizei sale, următorul cutremur major ar putea să aibă loc abia în 2040.

El își bazează predicțiile pe calcule zilnice și a afirmat că în următorii zece ani nu se așteaptă la un cutremur de mare intensitate în țară. În cazul în care această situație s-ar schimba, el a asigurat că va avertiza în timp util populația.

„Sunt lucruri curioase cu Vrancea. Există niște cutremure puternice, a fost în 1800 cel mai puternic, foarte adânc, de la Moscova până la Cairo. Energia a fost consumată, aceste cutremure au loc la adâncimi diferite, coordonate pe plan orizontal, chiar eu am publicat o lucrare, un fel de istorie a cutremurelor din 1701 până acum. Părerea mea este că nu poate fi vorba de un cutremur catastrofal până în 2040”, spunea specialistul pentru RTV.

Mărmureanu a indicat, de asemenea, care sunt cele mai vulnerabile și cele mai sigure zone din București în eventualitatea unui cutremur puternic. Zonele precum cartierul Pantelimon și sectorul dintre Piața Romană și Piața Unirii sunt considerate cele mai expuse riscurilor, din cauza densității mari de clădiri înalte și a structurii mai slabe a acestora.

În schimb, cartiere precum Militari, Drumul Taberei și Dristor sunt mult mai sigure datorită construcțiilor mai solide și a unei densități mai reduse de clădiri înalte.

Seismologul a adus în discuție și natura specifică a activității seismice din zona Vrancea, subliniind că această regiune este cunoscută pentru cutremurele sale puternice și adânci. El a menționat că cel mai puternic cutremur din această zonă a avut loc în anii 1800 și a fost resimțit pe o arie vastă, de la Moscova până la Cairo.

Acesta a explicat că, în astfel de cazuri, energia seismică este distribuită pe orizontală la adâncimi diferite. Mărmureanu a precizat că, din perspectiva sa, un cutremur catastrofal este puțin probabil să aibă loc în România până în anul 2040.