Sebastian Burduja: „România nu are și nu va avea niciodată nevoie de gazul rusesc!”

Publicat: 02 oct. 2024, 10:34, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în Energie , ? cititori
Sebastian Burduja: „România nu are și nu va avea niciodată nevoie de gazul rusesc!”
Foto: Facebook Sebastian Burduja

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a participat la Forumul de Securitate de la Varşovia, unul dintre cele mai prestigioase evenimente globale dedicate dezbaterilor pe teme de actualitate de pe scena relaţiilor internaţionale. „Energia verde trebuie să devină o oportunitate de a inova inteligent şi competitiv, nu un laitmotiv ideologic sub ochii căruia punem la pământ industria”, a subliniat, cu această ocazie.

Anul acesta, în premieră, energia a fost tratată ca o dimensiune a conceptului de securitate a statelor”, a scris Sebastian Burduja pe contul său de Facebook.

Am început ziua cu un interviu pentru WSF TV, urmat de o discuție în cadrul unui panel ministerial despre viziunea comună privind securitatea energetică în Europa Centrală și de Est, alături de colegi miniștri și secretari de stat din Polonia, Lituania, Republica Moldova și Belgia.

Am deschis acest prim panel ministerial, aducând în discuție securitatea energetică a Europei, care astăzi reprezintă premisa libertății noastre și a fraților din Ucraina și Republica Moldova.

Am continuat cu un dialog ministerial alături de colegii din Finlanda, Belgia, Lituania, Republica Moldova și Polonia, unde am subliniat că părinții fondatori ai Uniunii Europene au dorit ca noi să devenim o piață unică. Astăzi, sectorul energetic nu este încă o piață unică, existând prețuri diferite la energie electrică între Vest și Est, la fel cum există și viziuni diferite privind conceptul de independență energetică în raport cu Federația Rusă.

Am fost foarte tranșant. România nu are și nu va avea niciodată nevoie de gazul rusesc. Aceasta este calea și pentru Europa. Doar uniți, Uniunea Europeană va putea deveni o putere energetică. Nu este cazul și nu trebuie să concurăm între noi, europenii. Miza este mult mai mare: să ne garantăm lumea liberă în care trăim astăzi în Uniune”, a evidențiat ministrul român.

Energia verde – ca oportunitate, nu un laitmotiv ideologic

Pentru aceasta, trebuie să fim conștienți că energia în Europa trebuie să fie mai întâi sigură, apoi ieftină, accesibilă și abia în ultima instanță verde. Pentru Europa, energia verde trebuie să devină o oportunitate de a inova inteligent și competitiv, nu un laitmotiv ideologic sub ochii căruia punem la pământ industria.

Am avut discuții bilaterale valoroase cu Christopher Bolesta, secretar de stat în Ministerul Climei și Mediului din Polonia, unde am discutat despre continuarea unui grup de lucru bilateral pe probleme energetice comune. De asemenea, am discutat și despre investițiile pentru reconstrucția Ucrainei. În continuare, am participat la o serie de dialoguri executive care au abordat viitorul Green Deal după alegerile europene din 2024. Printre participanți s-au numărat și reprezentanți importanți, precum ministrul finlandez Kai Mykkänen și Cristina Pereteatcu, secretar de stat din Republica Moldova. Am discutat despre strategii comune pentru tranziția energetică și securitatea infrastructurii critice.

După-amiază, am avut întâlniri bilaterale cu reprezentanți de la Siemens și Lockheed Martin, în cadrul cărora am discutat despre proiecte energetice strategice și tehnologii de apărare pentru sectorul energetic.

De asemenea, întâlnirile cu Pierre Heilbronn, Înalt Reprezentant al Președintelui Macron pentru reconstrucția Ucrainei, și Daniel Fried, fost ambasador al SUA în Polonia, au oferit oportunitatea de a explora posibilități de sprijin pentru Ucraina în contextul securității energetice și al reconstrucției post-conflict. În cadrul întâlnirii cu reprezentanții companiei Qemetica am abordat planurile de dezvoltare a activității companiei din România, cu accent pe oportunitățile privind dezvoltarea sectorului petrochimic cu valoare adăugată.

Ziua s-a încheiat cu o discuție cu ministrul energiei din Belgia, Tinne Van der Straeten, pe tema cooperării bilaterale în domeniul energiei curate, precum și cu un dineu oficial găzduit de ministrul afacerilor externe al Poloniei, Radosław Sikorski.

Aceste întâlniri și discuții subliniază angajamentul României de a fi un actor central în asigurarea securității energetice în Europa și în susținerea inițiativelor comune pentru un viitor energetic sustenabil”, a mai arătat Sebastian Burduja.