Teren de un leu în Retezat, fără acte pentru Casa Oamenilor de Știință!

Publicat: 02 oct. 2024, 10:12, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Teren de un leu în Retezat, fără acte pentru Casa Oamenilor de Știință!

Curtea de Conturi a realizat un audit care a evidențiat neconformități semnificative în administrarea bunurilor publice de către Casa Oamenilor de Știință.

Pe baza activității de audit întreprinse, Curtea a exprimat o concluzie contrară, subiectul auditat nefiind conform sub toate aspectele semnificative, iar neconformitatea generalizată.

  • Între evidența contabilă și Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului au fost identificate neconcordanțe, astfel:
  • Terenul din Parcul Național Retezat a fost înregistrat în mod eronat în evidența contabilă a entității (la valoarea de 1 leu), având în vedere faptul că nu există acte juridice (hotărâri ale Guvernului) care să prevadă darea acestuia în administrarea Casei Oamenilor de Știință.

În Inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, pe lângă terenul din Parcul Național Retezat, mai apar ca fiind în administrarea Casei Oamenilor de Știință și opt imobile, care, în realitate, sunt în administrarea și în evidența contabilă a Academiei Române.

Casa Oamenilor de Știință este o instituție culturală din România care promovează știința, cercetarea și educația continuă. Acest tip de instituție este destinat să servească drept un centru de întâlnire pentru oamenii de știință, academicieni și cercetători, oferind un spațiu pentru organizarea de conferințe, seminarii, ateliere și alte activități științifice.

Funcțiile principale ale Casei Oamenilor de Știință includ:

  1. Promovarea cercetării și științei: Oferă un mediu în care cercetătorii pot colabora și-și pot prezenta rezultatele.
  2. Organizarea de evenimente: Găzduiește conferințe, simpozioane și cursuri pentru profesioniști din diverse domenii.
  3. Resurse pentru educație: Poate oferi acces la biblioteci, baze de date și alte resurse pentru studii avansate.

Casa Oamenilor de Știință este adesea asociată cu academii și universități, contribuind la dezvoltarea intelectuală și profesională a comunității științifice.