Când primesc profesorii primele de carieră didactică şi profesională. Klaus Iohannis a promulgat legea

Publicat: 02 oct. 2024, 16:12, de Corina Oprea, în SOCIAL , ? cititori
Când primesc profesorii primele de carieră didactică şi profesională. Klaus Iohannis a promulgat legea
Când primesc profesorii primele de carieră didactică şi profesională. Klaus Iohannis a promulgat legea

Președintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri o lege ce aduce o schimbare importantă în modul de acordare a primei de carieră didactică și profesionale pentru personalul din educație. Potrivit noii reglementări, aceste prime vor fi disponibile începând din luna octombrie a fiecărui an și vor putea fi utilizate până în aceeași lună a anului următor.

Această modificare oferă cadrelor didactice și personalului administrativ o mai mare flexibilitate în gestionarea acestor fonduri, în contrast cu prevederea anterioară care impunea acordarea primei într-o singură tranșă, în luna octombrie.

Legea vizează cadrele didactice și personalul auxiliar din învățământul preuniversitar de stat, dar și pe cei din învățământul universitar de stat care dețin grade didactice precum conferențiar, șef de lucrări, lector sau asistent universitar. De asemenea, măsura se aplică și personalului didactic auxiliar, activ începând cu anul școlar/universitar 2022-2023 până în anul 2026-2027.

Prima de carieră didactică, în valoare nominală de 1.500 de lei, va fi oferită pe suport electronic, având scopul de a susține activitatea educațională. Aceasta va putea fi utilizată pentru diverse tipuri de cheltuieli, cum ar fi:

  • cursuri de pregătire profesională și alte cheltuieli similare;
  • echipamente IT și alte dispozitive tehnologice necesare procesului educațional;
  • cărți de specialitate și alte resurse educaționale;
  • nevoi didactice individuale, pentru care se poate utiliza până la 30% din valoarea primei.

În plus, personalul didactic va beneficia și de o primă de carieră profesională, în valoare de 500 de lei anual. Aceasta va fi alocată pentru cursuri de pregătire profesională și alte cheltuieli care să sprijine activitatea educațională, inclusiv kituri de pregătire profesională, acolo unde este necesar.