Percheziții la IML Iași. Un angajat a fost arestat pentru trafic de influență

Publicat: 02 oct. 2024, 17:18, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Percheziții la IML Iași. Un angajat a fost arestat pentru trafic de influență
Percheziții la IML Iași. Un angajat a fost arestat pentru trafic de influență

Procurorii din Iași au decis reținerea preventivă a unui individ acuzat de trafic de influență, după ce acesta a fost prins cerând sume de bani în schimbul promisiunilor că ar putea manipula cadre medicale pentru a emite certificate medico-legale false de la IML Iași.

Marți, 1 octombrie 2024, ofițerii Direcției Generale Anticorupție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Iași, acționând sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, au desfășurat două percheziții: una la o instituție publică și alta la domiciliul unei persoane, în cadrul municipiului Iași.

Tribunalul Iași a admis solicitarea Parchetului și a decis arestarea preventivă a inculpatului C.E., cunoscut sub porecla „G.”, pentru o perioadă de 30 de zile. Acesta este acuzat de comiterea a două acte de trafic de influență.

Procurorii susțin că, la sfârșitul lunii iulie 2024, inculpatul a pretins suma de 500 de euro de la o persoană, promițând că va interveni pe lângă medicii de la Institutul de Medicină Legală (IML) din Iași pentru a obține un certificat medico-legal care să indice un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale decât cele inițial stabilite, între 25 și 30 de zile.

„În data de 30.07.2024, inculpatul C.E. a pretins în mod direct suma de 500 de euro de la F.B., lăsând să se creadă că are influenţă asupra cadrelor medicale din cadrul Institutului de Medicină Legală Iaşi asupra cărora va interveni pentru a-i determina să îndeplinească acte constând în eliberarea unui nou certificat medico-legal care să ateste un număr mai mare de zile de îngrijiri medicale necesare pentru vindecare faţă de numărul de 25-30 de zile, reţinut iniţial prin certificatul medico-legal”, arată procurorii.

Acesta ar fi lăsat să se înțeleagă că deține influență asupra personalului medical și că poate obține modificarea documentelor legale.

De asemenea, anchetatorii au descoperit că, în toamna anului 2023, același inculpat ar fi cerut suma de 2.900 de euro de la o altă persoană, împărțită în patru tranșe. În schimbul banilor, acesta promitea să obțină un raport de alcoolemie modificat, cu valori mai scăzute, de la medicii IML. Persoana în cauză avea inițial un rezultat de 2,64 g %o în proba de sânge și 2,51 g %o în proba secundară, iar inculpatul promitea să influențeze reducerea acestor valori.