Grup Şerban Holding atrage noi finanțări de la AFIR. Acțiunile au crescut cu 5 la sută, pe bursă

Publicat: 02 oct. 2024, 17:46, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Grup Şerban Holding atrage noi finanțări de la AFIR. Acțiunile au crescut cu 5 la sută, pe bursă

Compania agri-business (simbol bursier GSH), cu activitate în mai multe domenii din agricultură, a informat, miercuri, piaţa de capital cu privire la aprobarea finanţării a două proiecte prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), conform unui raport remis pieței.

Pe fondul raportului, acțiunile companiei au cresut cu cinci la sută, la BVB.

Primul proiect din Programul Naţional de Investiţii InvestAlim include o fabrică de procesare a cartofilor de tip french fries în Sascut, judeţul Bacău, care va fi cea mai mare linie de procesare a cartofilor din România cu capital local.

Unitatea va avea o capacitate de 6 tone pe oră de cartofi prăjiţi şi 1,2 tone pe oră de fulgi de cartofi, cu o producţie destinată atât pieţei locale, cât şi celei internaţionale. Capacitatea anuală a fabricii va fi de 30.000 tone de cartofi prăjiţi şi 6.000 tone de fulgi de cartofi, potrivit raportului.

Acţiunile GSH s-au apreciat pe piaţa AeRO cu 4,65%, pe un rulaj de circa 10.000 de lei. Capitalizarea companiei a crescut, miercuri, cu 14,4 milioane, până la 324 de milioane de lei. Randamentul acțiunilor GSH este de 16%.

„Companiile care se opresc din expansiune mor mai devreme sau mai târziu. Privind spre viitor, următorul obiectiv al GSH în materie de proiecte este dezvoltarea unei industrii slab reprezentate în România: procesarea cartofilor pentru producţia de cartofi prăjiţi congelaţi şi fulgi de cartofi.“, arată Nicolae Şerban, cofondator al Grupului Şerban Holding.

Celălalt proiect a fost finanţat prin DR 22 – Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole care presupune extinderea capacităţii de depozitare frigorifică pentru legume, care include construcţia a 5 hale frigorifice, fiecare cu o capacitate de 6.000 de tone, pentru o capacitate totală de 30.000 de tone.