„Toamna Horticolă Bucureşteană – Ziua Recoltei”, un regal de frumusețe și de gusturi

Publicat: 02 oct. 2024, 22:02, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în LIFESTYLE , ? cititori
„Toamna Horticolă Bucureşteană - Ziua Recoltei'', un regal de frumusețe și de gusturi
Foto: youtube.com>Gradina Lui Dan

Peste 150 de expozanţi din domeniul horticulturii vor veni, în perioada 3-6 octombrie, în Campusul Agronomie Herăstrău cu ocazia evenimentului „Toamna Horticolă Bucureşteană – Ziua Recoltei 2024”.

Expozanții prezintă şi comercializează pentru publicul larg o gamă variată de plante, bulbi, flori, produse pentru grădinărit şi delicii tradiţionale. Tema acestei ediţii a evenimentului este ‘Pădurea urbană’, cu interconexiunile ei şi beneficiile pentru viaţa oamenilor din oraşe.

Facultatea de Horticultură organizează o expoziţie tematică de Ziua Recoltei şi invită vizitatorii la numeroase sesiuni de degustări de struguri de masă, vin, must, ardei şi fructe şi produse din fructe de la speciile pomicole noi, precum asimina/banana nordului, jujube sau kiwi.

Evenimentul are şi o componentă educaţională importantă prin conferinţele, atelierele şi demonstraţiile care au loc în fiecare zi în Aula Magna „Petre S. Aurelian” a USAMV Bucureşti, precum şi la câmpurile experimentale aparținând Universității, la care pot participa în mod gratuit toţi pasionaţii de grădinărit, îngrijirea plantelor şi peisagistică, susţinute de specialişti în domeniu.

Inovații în horticultură: Amelanchier lamarcki și Aronia melanocarpa

„Vom cunoaşte specii deosebite, cum ar fi Amelanchier lamarcki (pomul de stafide), Aronia melanocarpa (scoruşul negru) care îşi dovedesc pretabilitatea faţă de sistemul de conducere pe verticală. Totodată, pasionaţii vor afla mai multe despre cultura afinului, a zmeurului şi a murului la container în sistem protejat (solarii) versus sistemul convenţional din sol pe biloane”, spun organizatorii.

O noutate absolută este sistemul de protecţie antiploaie, antigrindină şi de umbrire conceput la Facultatea de Horticultură din Bucureşti – modul aplicat la speciile: agriş, coacăz, lonicera, zmeur şi mur.

Printre atelierele din acest an se numără: „Atelierul Modul Pădure Urbană”, Atelierul „ACROPICS – reducerea utilizării pesticidelor chimice prin adoptarea de inovaţii sistemice în protecţia culturilor agroecologice” care îşi propune să aducă în prim-plan inovaţii şi practici agroecologice care pot reduce semnificativ utilizarea pesticidelor chimice, contribuind astfel la protejarea mediului şi la obţinerea unor culturi mai sănătoase, „Atelierul Specii noi reziliente” în contextul schimbărilor climatice – curmalul dobrogean, „Atelierul Eficientizarea culturii arbuştilor fructiferi cu ajutorul sistemelor inteligente de monitorizare şi control”.

Nu vor lipsi sucurile naturale, obţinute la Staţiunea Didactică de Cercetare-Dezvoltare Agronomică Moara Domnească, îngheţata artizanală şi numeroase alte produse inedite, alături de must şi vinul universitar produs la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasa, care se vor desfășura în fiecare zi.

În schimb, doar vineri, între orele 14 și 15 are loc o inedită degustare de ardei, iar sâmbătă între orele 13 și 14 una de soiuri de struguri de masă.

De asemenea, se vor expune şi comercializa pomi şi arbuşti fructiferi, inclusiv din speciile pomicole noi, produşi la Pepiniera Istriţa.

Vizitatorii vor avea ocazia să admire şi să achiziţioneze specii diverse de flori, plante ornamentale şi arbuşti de sezon de la cei mai apreciaţi producători locali, în cadrul expoziţiei cu vânzare.

Programul evenimentului este disponibil urmând link-ul https://horticultura-bucuresti.ro/wp-content/uploads/2024/09/Program-Toamna-Horticola-Bucuresteana.pdf

Evenimentul este organizat de către Facultatea de Horticultură, din cadrul USAMV Bucureşti, împreună cu Societatea Română a Horticultorilor.