Viitorul e verde: România poate deveni lider în energie regenerabilă

Publicat: 02 oct. 2024, 17:32, de Ziarul Puterea, în Energie , ? cititori
Viitorul e verde: România poate deveni lider în energie regenerabilă

România se află într-o poziție favorabilă pentru a accelera tranziția către un mix energetic curat, bazat pe surse regenerabile, datorită diversificării resurselor energetice și a investițiilor crescânde în tehnologii verzi. Într-un context regional competitiv, capitalizarea potențialului energetic al țării nu doar că va reduce emisiile de CO2, dar va și asigura prețuri mai mici și o securitate energetică mai mare, contribuind astfel la limitarea efectelor schimbărilor climatice.

România beneficiază de un mix energetic diversificat, care include un aport important de energie hidro, nucleară, alături de surse regenerabile precum eoliene și fotovoltaice, cu un aport în scădere din cărbune și petrol.

Toate acestea nu înseamnă însă că România își poate permite să facă pași timizi în ceea ce privește tranziția energetică. Dimpotrivă, acest mix energetic creează condiții ideale pentru ca țara noastră să se îndrepte rapid către energie curată fără ca eficiența economică sau securitatea să îi fie afectate.

Zonele prioritare în următoarea perioadă, din punctul de vedere al tranziției energetice, sunt tehnologiile de stocare, digitalizarea rețelelor și eficiența energetică. Toate acestea au nevoie de investiții mai ample și accelerate, pentru a putea susține proiectele de energie verde.

România este bine poziționată pentru dezvoltarea de capacitate regenerabilă, cu un potențial unic în regiune. Mai multă energie verde înseamnă prețuri mai mici, o competitivitate economică mai mare și securitate energetică, având în vedere că situația sistemului energetic se poate înrăutăți în cazul unor condiții meteo nefavorabile (seceta, de pildă, înseamnă o producție mai mică din hidro) sau a unei cereri mai mari de energie.

Modul în care regenerabilele pot duce la scăderea prețurilor la energie a fost evident la finalul lunii septembrie. Luni, 30 septembrie, având în vedere că energia eoliană reprezenta peste un sfert din producția totală a României, prețul energiei în țara noastră era unul competitiv la nivel european – 56 de euro, faţă de 105 euro în Polonia, 88 de euro în Spania, 92 de euro în Portugalia, 103 euro în Ţările Baltice sau 75 de euro în Finlanda.

Deși investițiile în producția verde au crescut semnificativ în ultimii 12 ani, țara noastră este departe încă de a valorifica întregul său potențial. Acesta îi permite nu doar să își asigure consumul intern, ci și să fie un exportator cu un rol notabil în securitatea energetică regională.

Tranziția la surse regenerabile de energie va reduce emisiile de CO2, contribuind la limitarea încălzirii globale și a efectelor schimbărilor climatice. Fenonemele meteorologice extreme, care s-au făcut simțite și în România în ultima perioadă – valuri de căldură, furtuni sau secetă, sunt, împreună cu războiul, cele mai mari amenințări actuale.

Deși investițiile în tehnologii verzi pot fi costisitoare la început, în timp, acestea vor genera economii și vor stimula creșterea economică. În ultimul deceniu, costurile tehnologiilor cu emisii scăzute, precum generarea de energie din surse fotovoltaice, eoliene și stocarea în baterii, au urmat un trend descendent semnificativ. Această scădere constantă a prețurilor a fost determinată de progrese tehnologice, creșterea producției la scară largă și îmbunătățirea eficienței.