Oprirea a cel puțin unei părți din producția de petrol din Iran ar putea crește prețurile cu 10-15%

Publicat: 02 oct. 2024, 18:19, de Nitulescu Gabriel, în ECONOMIE , ? cititori
Oprirea a cel puțin unei părți din producția de petrol din Iran ar putea crește prețurile cu 10-15%

Analistul Finam Alexander Potavin a remarcat că impactul grevei lucrătorilor portuari din Statele Unite asupra cotațiilor prețurilor pentru petrol este încă neclar.

Suspendarea a cel puțin unei părți din producția de petrol din Iran din cauza riscurilor asociate cu escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu ar putea ridica cotațiile Brent cu încă 10-15%. Această opinie a fost exprimată de analistul Finam Alexander Potavin pentru agenția rusă de știri TASS.

În seara zilei de 2 octombrie, Iranul a lansat un atac masiv cu rachete asupra Israelului ca răspuns la uciderea unor lideri cheie din conducerea Hamas, Hezbollah și Corpul Gărzii Revoluționare Islamice (IRGC). În acest context, prețul petrolului Brent a crescut la peste 75 de dolari pe baril pentru prima dată după 25 septembrie, după ce dimineața scăzuse sub 70 de dolari pe baril.

Prețul cotației Brent a depășit 76 de dolari pe baril

În această după-amiază, prețul cotației Brent a depășit 76 de dolari pe barilul de petrol pentru prima dată după 3 septembrie.

„Riscurile rămân ridicate, iar prima de război a început deja să fie inclusă în prețurile curente ale petrolului. În august, producția de petrol din Iran s-a ridicat la 3,7 milioane de barili pe zi – aceasta este cea mai mare valoare din iunie 2023. Oprirea a cel puțin o parte a acesteia ar putea crește prețurile petrolului cu încă 10-15%”, spune Potavin.

În același timp, expertul notează că impactul grevei lucrătorilor portuari din Statele Unite asupra cotațiilor nu este încă prea clar. În opinia sa, acest lucru ar putea afecta indirect lanțurile globale de aprovizionare cu combustibili. Potavin adaugă, de asemenea, că prețul Brentului ar putea crește la aproximativ 82 de dolari pe baril dacă „cel mai apropiat nivel de rezistență puternic” de 75,8 dolari pe baril este depășit.

Iranul e unul dintre cei mai mari furnizori de petrol ai Chinei

Dmitri Kasatkin, partener la Kasatkin Consulting este de părere că geopolitica continuă să influențeze prețurile petrolului, mai ales când este vorba despre o țară cu una dintre cele mai mari rezerve de hidrocarburi – Iranul. El subliniază că Iranul a crescut treptat producția de petrol în ultimii ani, fiind unul dintre cei mai mari furnizori ai Chinei.

„La fel ca și în cazul întreruperii producției de gaze israeliene, deși mult mai puțin semnificativă din punct de vedere cantitativ, s-ar putea ajunge la întreruperi temporare în lanțul de aprovizionare cu gaze către UE, în cazul în care conflictul se intensifică, instalațiile de producție și procesare de petrol și gaze vor fi printre primele afectate, și vom vedea prețuri în creștere”, explică expertul.

Greva din porturile din SUA ar putea majora prețul petrolului

În același timp, expertul BCS World of Investments pe piața de valori, Lyudmila Rokotyanskaya, consideră că mai mulți factori s-au reunit pe piața petrolului cu o seară înainte. Este o grevă în porturile americane care ar putea paraliza jumătate din livrările maritime ale țării, inclusiv petrolul, reducând rezervele de petrol ale SUA, afectate deja de situația din Orientul Mijlociu.

„Acțiunile Iranului au forțat piața să supraestimeze riscurile geopolitice actuale și să le includă în prețul petrolului. Cu toate acestea, nu toate aceste riscuri sunt incluse în preț. Un scenariu mai pesimist ar fi, de exemplu, atacurile asupra instalațiilor de depozitare a petrolului în Iran. Un alt scenariu ți mai pesimisrt ar fi cel al închiderii strâmtorii Ormuz, care, potrivit diverselor surse, se estimează că ar constitui 20-30% din fluxurile globale de petrol”, notează expertul.

Potrivit lui Rokotyansko, prețul petrolului, dacă aceste opțiuni sunt implementate, ar putea crește și mai mult și destul de rapid.

„Dacă ne concentrăm pe analiza tehnică, atunci pentru o creștere mai persistentă, contractele futures Brent trebuie să se consolideze peste 75,2 dolari pe baril. Acest lucru va deschide drumul spre ținta la 80,59 dolari pe baril”, a concluzionat ea.